НОВИНИ

Загубихме Нери Терзиева - епоха в българската журналистика

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:02, 02.06.2022
5577
Чете се за: 08:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отиде си Нери Терзиева. Българската журналистика загуби едно от най-ярките си лица. Голяма част от живота на Нери е свързан с Българската национална телевизия, където тя е репортер, водещ и директор. Нери е епоха в телевизионната журналистика, поставила началото на нов тип представяне на новините и общуване със зрителя. Тя беше пример за човечност и професионализъм. Нери, която ни учеше, че за журналистиката трябва сърце и че съвестта ни е най-големият капитал.

Поклон пред паметта ѝ!

Нери Терзиева е родена на 21 февруари 1952-ра година във Велинград. Завършва телевизионна журналистика в Софийския университет. Между 1975 и 1989 г. е репортер в телевизионния център на Българската телевизия в Пловдив.

Работи в изключително популярното за времето си предаване на центъра " За един милиард". Тогава зрителите я забелязват и оценяват качествата ѝ на репортер - диалогична, находчива, с бърза мисъл.

Нери Терзиева: Хората, които се занимават непрекъснато с изчисления, твърдят, че всяка година българинът харчи 10% от произвежданата в страната електроенергия за осветление, било в дома или на мястото, където работи, или по улицата. 10 на сто това са четири, пет млрд. киловатчаса елетроенергия. Ето защо вярвайте на призивите, които всяка вечер от телевизионния екран отправяме към вас.

След демократичните промени през 1990 г. Нери Терзиева става продуцент и водещ на новинарската емисия на БТ "По света и у нас".

Благодарение на Нери се случва нещо революционно в новините. Появяват се екипите, Екип 1 и Екип 2, които работят в конкуренция помежду си. Заедно с Асен Агов Нери води новините в Екип 2. А те вече се поднасят по-интересно, търсят се човешките истории. Променя се и обръщението към зрителите. Водещите казват вместо "Драги зрители" "Дами и господа".

Добър вечер, дами и господа! Добър вечер, вие гледате централната информационна емисия, представена от Екип 2.

Тя беше по-скоро склонна да търси човешкия елемент в новините, онова, което вълнува хората, спомня си Асен Агов.

През 1992 г., когато Асен Агов е избран за шеф на БНТ, Нери Терзиева става програмен директор на Втора програма, на която тя дава името Ефир 2.

Нери Терзиева: Дами и господа, вие гледате Ефир 2, новината с номер 1 в тази емисия - днес в 16.50 минути от 4-то студио на БНТ пряко бившата втора програма престана окончателно да съществува.

Новините на Ефир 2 се казват "Днес" и са с нова концепция - обърнати към хората. Повяват се и много нови предавания - "Шок", "Отвъд заглавието"," Телевизионно огледало, "Ах, тези муцуни".

Гилдията скърби за Нери Терзиева

През 1993 г. Нери напуска БНТ, а през 1996 г. влиза в ново амплоа - става прессекретар на президента Петър Стоянов за времето на петгодишния му мандат. Макар че работи в София през всичките тези години Нери непрекъснато пътува до любимия Пловдив, където и живее.

До края тя си остана свързана с журналистиката и с младите - преподаваше, обучаваше или просто учеше на занаят.

Светъл път на Нери - широкоскроена, щедра и човечна!!!

В БНТ всички тъгуваме за загубата. Нери остава завинаги в сърцата ни. В нейна памет Националната телевизия променя програмата си. От 22.30 ч. БНТ1 ще излъчи филма "Откраднати очи", на който тя е съсценарист. БНТ2 ще излъчи от 22.00 часа документалния филм "Роднини", на който също е съсценарист.

"Откраднати очи" разказва история за странна, невъзможна, необяснима любов между туркиня и българин. Иван – чисто и романтично момче, е въвлечен в така наречения „възродителен процес“. Той отговоря за печатите, необходими за издаване на новите документи по времето на насилствена смяна на имената. Детската учителка Айтен се опитва да ги открадне, смятайки, че по този начин ще забави етническия геноцид. Необичайната среща създава у двамата чувство на близост и Иван е изправен пред съдбоносен избор – да „преименува“ Айтен или да посрещне последствията, ако не го направи. По-късно съдбата ги изправя един срещу друг при акция на тогавашните спецчасти, като загива детенцето на Айтен. От смъртта, като единствен житейски избор и за двамата, започва общият път на Иван и Айтен. Те постепенно преодоляват озлоблението, приемат различията помежду си и тръгват един към друг. Но дали другите ще приемат това? Режисьор на филма „Откраднати очи“ е Радослав Спасов, сценарий Нери Терзиева и Радослав Спасов, оператор е Пламен Сомов, а автор на музиката е Божидар Петков. В главните роли зрителите ще видят актьорите Илиана Китанова, Рангел Вълчанов, Мария Каварджикова, Веселин Ранков, Неджад Ишлер, Джоко Росич, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Валери Йорданов, Велико Стоянов, Ицхак Финци, Анани Явашев, Деян Донков, Весела Казакова и други.

"Роднини" е филм за фамилия Чападжиеви. Шефкет е преуспял бизнесмен в Чикаго, а неговият брат е останал в България. Филмът е за техния твърде различен свят и живот - в Чикаго, САЩ и тук в Мадан, в днешна България. Шефкет Чападжиев е роден в Мадан, в семейство на дребен търговец. През 1949-1954 г. цялата фамилия е изселена в с. Боринци, Котелско, а през 1963 г. Шефкет успява да премине гръцката граница. След година пристига в САЩ със 75 цента в джоба и рекламира олио за 1,25 долара на час. След неуспешен опит сам да отвори ресторант става сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд (МВФ). През 1976 г. изтегля заем от 10 000 долара, купува 3 машини на старо и започва собствен бизнес, а три години по-късно купува първата си фабрика. В печатниците му се сглобяват над 25 млн. рекламни брошури на ден. През 1993 г. продава бизнеса си и решава да управлява спечеленото от 50-годишния си емигрантски живот. Притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, столицата на Еквадор - Кито. Почетен гражданин е на щата Илинойс. От началото на демократичните промени се среща с български политици и общественици, включително с Тодор Живков, докато е в домашен арест, с президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, с политиците Надежда Михайлова-Неински, Бойко Борисов и др. Със съпругата си Маргарита имат три деца - София, Сабрина и Сам. Режисьор на филма "Роднини" е Иглика Трифонова, сценарий Нери Терзиева и Иглика Трифонова, оператор Рали Ралчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност заради мача България - Северна Македония
Засилени мерки за сигурност заради мача България - Северна Македония
10-годишно момиче от Сандански написа специално стихотворение, посветено на Христо Ботев
10-годишно момиче от Сандански написа специално стихотворение, посветено на Христо Ботев