НОВИНИ

Гилдията скърби за Нери Терзиева

гилдията скърби нери терзиева
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 02.06.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

В памет на Нери Терзиева БНТ променя програмата си. От 22.30 ч. БНТ1 ще излъчи филма "Откраднати очи", на който тя е съсценарист. БНТ2 ще излъчи от 22.00 ч. документалния филм "Роднини", на който също е съсценарист.

Много хора от гилдията изказват скръбта си в социалните мрежи.

"За Нери Терзиева няма никога да можем да говорим в минало време. Нери е представата ни за професията "телевизионен журналист", Нери е мярата за личност, можене и достойнство в тази професия. Някой, без когото не може да се мисли и говори за телевизия в България. Тя е основен камък в онзи градеж, малки камъчета, от който се надяваме да сме днес, и да го държим здрав във времето: БНТ Пловдив", пишат колегите ѝ от БНТ-Пловдив, от където започва професионалният път на Нери Терзиева.

Журналистката Мария Стойкова предлага в социалните мрежи Факултетът по журналистика да нарече зала в памет на Нери Терзиева:

"Тя беше най-обичаният журналист, откакто поне аз имам спомени. Да си обичан журналист, знаете, че е почти непостижимо. Нери го постигна", пише тя.

Добрина Чешмеджиева, водещ на "Референдум", БНТ1: "О, Нери, как, как така...много ми е мъчно...толкова кураж си ни давала на всички, не мога да повярвам."

Евгения Атанасова, водещ "Светът и ние", БНТ1: "Бог да прости Нери Терзиева. Беше нашата "майка Кураж", когато прохождахме в професията. Даде ни сила, вяра в себе си и крила. Научи ни на толкова много. И най-вече, че за журналистиката трябва сърце, че съвестта е най-големият ни капитал и всички сме човеци, равни пред Всевишния, както и да го наричаме. Ще те помня завинаги. Поклон и БЛАГОДАРЯ, скъпа Нери".

Драгомир Драганов, водещ: "Знаеш, че ако не беше ти… Никога нямаше да попадна в Телевизията, щях да съм изритан с шутове още първия месец, щях да съм се отвратил отдавна… Колко успокоителни разговори, колко обнадеждаващи, надъхващи срещи… И колко вяра и колко подкрепа в годините… Колко УРОЦИ! Всички най-важни уроци в професията! Докато дишам ще съм ти благодарен и ще те пазя в сърцето си, Нерка! Поклон!".

Люба Пашова, водещ на "Извън играта", БНТ1: "Нери, не те пускам, чуваш ли???? Не те пускам, момиче!!!! Какво ще правя без подкрепата и обичта ти????? Докато дишам ще пазя последното ти съобщение до мен и Таня Шахова...".

Георги Милков, водещ на "Религията днес", БНТ1: На 11 август 1999 г. с Нери гледаме пълното слънчево затъмнение - последното за миналото хилядолетие. Следващите десетилетия много “слънца” изгряваха и залязваха на родния небосклон, но тя си остана светлик незаръмнен.
Бог да прости Нери Терзиева.

Капка Тодорова, журналист: "...С Нери не си отиде само един важен за толкова много хора човек, отиде си част от журналистиката. Най-хубавата й част. Сбогом, Нери и благодаря за всичко, на което си ме научила и за онова, което така и не успях да науча, но още се опитвам."

Мария Касимова - Моасе, журналист и писател: "Няма друга като Нери. Дължа й не само професионални ориентири и вкус. Дължа й топлината и силата, която ми даде едно време, защото и двете знаехме какво е да изведеш човек от тишината. Милата Нери! Без нея ще е още по-нечовешко".

Георги Господинов, писател: Има хора, които вдигат билото по-горе, и ти неволно се изправяш, опитваш се да се равняваш по него. Има хора, около които всичко става различно, проблясва смисъл там, където преди го е нямало. Има хора, които с лекота омагьосват света и такива, които със същата лекота могат да го разомагьосат. Нери беше от първите, това е толкова ясно. Нищо не можеш да й откажеш, запалваше всички около себе си… Нери, която изговаряше свободата още от първите минути на емисиите по националната телевизия… Нери, която стоеше с толкова естествено достойнство и остана такава през всички тези години.
Отворих пощата си сега, като чух тъжната новина, последното писмо, което сме разменили (преди години), завършваше със следните думи, казани по друг повод – „нищо не свършва с един край“. Да, нищо не свършва с един край. И никак не мога да го кажа в минало време. Светъл път и благодаря, че те има, Нери!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на сингъл и на двойки на турнир в Будва
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на сингъл и на двойки на турнир в Будва
Ботев (Пловдив) почете загиналите за свободата и независимостта на България
Ботев (Пловдив) почете загиналите за свободата и независимостта на България