НОВИНИ

Асен Василев: За бежанците от Украйна се разходват евросредства от оперативни програми

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:15, 03.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

За бежанците от Украйна се разходват евросредства от оперативни програми, заяви в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Деница Николова от ГЕРБ-СДС допълни, че войната в Украйна е изместила дневния ред към подкрепа на бежанците от Украйна.

"Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези 3 месеца разходваме средства - до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа", попита Деница Николова Асен Василев.

"За първия месец средствата са от националния бюджет - над 15 милиона, за април са 56 милиона лева - те са от национален фонд. Средствата, които са необходими за здравната система, също ще излизат от национален фонд", заяви Асен Василев.

"За последните два месеца - това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни", допълни Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

"Ясно е за какво се разходват средствата - даже хотел по хотел. Общо средствата са 148 милиона евро от съществуващите програми - това е постановлението на Европейската комисия. Авансово се разходват средствата. Имаме право да разходваме по опростена процедура", каза още Асен Василев.

Вицепремиерът уточни, че ведомствените станции, в които са настанени бежанци, получават по 15 лв. на човек на ден. По думите му ръководителите на станциите могат да решат как да компенсират служителите на ведомствата, които са планирали почивката си в някоя от държавните бази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха петима за незаконна сделка с движими културни ценности
Задържаха петима за незаконна сделка с движими културни ценности
Рафаел Надал е устремен към 14 финал в Париж
Рафаел Надал е устремен към 14 финал в Париж