НОВИНИ

Земеделски производители от Садово и Чешнегирово блокираха пътя Пловдив - Хасково

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 03.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделски производители от Садово и Чешнегирово блокираха пътя Пловдив - Хасково. Хората настояват за ефективен работещ регламент, който да им осигури средства за възстановяване на щетите от градушката.

Протестиращите отново изкараха земеделска техника на пътя, за да поискат ефективна защита. По думите им подаването на протоколи за обезщетение в земеделските служби може да ги лиши от възможността да засеят отново поразените площи.

Затова искат наредбите за подпомагане и финансова помощ, които съществуват в момента, да бъдат актуализирани.

От министерството заявиха, че вече е създадена организация за описване на щетите от последната градушка в Садово. За да получат обезщетения, стопаните трябва да подадат заявления в 7-дневен срок.

"Да, продукцията се почиства, изхвърля се всичко. В момента са ни нужни средства, за да спасим каквото можем и то адекватно, бързо, за да може да се възстановява, да се чисти. Минимум 3 тона тиквички ще бъдат изхвърлени", заяви в "Денят започва" земеделският производител Ангел Миленов.

"Към този момент са подадени само 14 заявления", допълни Николай Маринов от Дирекция "Земеделие" към земеделското министерство в "Денят започва".

Според Николай Маринов за 2021 година само от градушки пострадалите площи са над 16 хиляди декара. Подадените заявления са 179. Щетите в засегнатите райони са изплатени в размер на около 7,5 милиона лева. "Миналата година в община Садово с оттока на река Чая отново имаше прекъсване на дигата и наводнения. И хората имат основание да протестират", обясни той.

И посочи, че на следващия ден след градушката екип на Министерството на земеделието, заедно с Държавен фонд "Земеделие", са били на място и са се срещнали със земеделските стопани.

В седемдневен срок земеделските стопани, пострадали от градушката, трябва да подадат заявления в съответната общинска служба или в областна дирекция "Земеделие". От вчера е създадена организация, съвместно с кмета на община Садово. Представители на Министерството на земеделието са и в съответните села. Към вчерашния ден са подадени 13 заявления за 430 декара поражения.

"Създадохме и допълнително комисии специално за този случай, за да могат веднага да се обработват площите, които са заявени. Създават се досиета на всеки един парцел със снимков материал", каза Маринов.

И апелира към засегнатите земеделски стопани да подадат заявления в установения срок.

"За предходната година има извършени плащания във връзка с градушката в област Пловдив на 28 август. Тогава се отпусна помощ в размер на 3 милиона лева", заяви Георги Динев, заместник-директор на Държавен фонд "Земеделие".

ДФ "Земеделие" е прилагащ орган, а управляващият орган определя насоките и правилата по схемите за подпомагане, каза още той.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Земеделските стопани са на кръстопът дали да подадат заявления за напълно унищожена продукция или да направят опит да произведат нещо до края на стопанската година.

Стопаните ще бъдат компенсирани за това, че полет на пътнически самолет е осуетил противоградната защита, обяви днес в парламента министърът на земеделието Иван Иванов. Той препоръча стопаните да подадат заявления, за да може държавата да изплати тези обезщетения.

"Тази година за първи направихме компромис да платим под 100% пропаднали площи. Земеделските стопани да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година покрива 65% от сумите, които те плащат за застраховки в различни вариации", заяви земеделският министър Иван Иванов.

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Сигурността е тема, зад която можем да се обединим
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Сигурността е тема, зад която можем да се обединим
Столичната община постави специална инсталация: 100-метрово синьо платно в центъра на София
Столичната община постави специална инсталация: 100-метрово синьо платно в центъра на София