НОВИНИ

Къде ще настанят бежанците след затварянето на базата в Елхово

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 02.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Центърът в Елхово затвори, след като и последните украински граждани го напуснаха и бяха транспортирани до държавни бази в страната. През центъра преминаха над 650 души. Единствено в Сарафово ще бъдат временно настанявани бежанци, ако има необходимост от това.

Последните украинци, настанени в буферния център в Елхово, го напускат днес и се отправят към различни бази в страната.

Хората продължават да се интересуват от условията, в които ще бъдат настанени. Най-често задаваните въпроси са свързани с наличието на хранителен магазин, аптека, обществен транспорт и интернет.

Възрастните хора бяха насочени към общежитие в София.

Альона е дизайнер по професия. Дошла в България след началото на войната в Украйна. Първо била настанена във Варна, после в Елхово. Альона е един от координаторите от украинска страна, която два дни се опитва да организира сънародниците си и да ускори процеса по отпътуване от буферния център. Самата тя не знае накъде ще потегли.

Съобщавахме на всички информацията за базите, но те не разбират и е много трудно. Слава Богу, изпратихме 2 автобуса с деца без никакви претенции. Пенсионерите устроиха скандал. Моят телефон замина в единия автобус, чантата в друг. Доброволците ме помолиха да им помогна и аз останах. И се надявам все пак да има къде да отида, казва Альона.

По план днес всички временно настанени украинци трябва да отпътуват към вътрешността на страната. Проблем остава настаняването на хората с домашни любимци.

Групирали сме един автобус само хора, които имат домашни любимци, но в повечето бази, почти всички всъщност не приемат домашни любимци, което малко затруднява да намерим база, каза Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците.

В бъдеще при необходимост украински бежанци ще бъдат настанявани в центъра в Сарафово.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гоф срази Тревизан и ще спори с Швьонтек за титлата на "Ролан Гарос"
Гоф срази Тревизан и ще спори с Швьонтек за титлата на "Ролан Гарос"
България обърна Нидерландия за първи успех във Волейболната лига на нациите
България обърна Нидерландия за първи успех във Волейболната лига на нациите