НОВИНИ

Скандал на заседанието на КЕВР за увеличението на парното и тока

Николай Минков
от Николай Минков
18:36, 02.06.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

39% средно увеличение на парното за цялата страна и 3,9 на сто за тока от 1 юли обсъдиха на открито заседание в КЕВР. Топлофикациите не се съгласиха с предложените цени и поискаха повишения. Стигна се и до скандали.

Почти всички топлофикации дружества не се съгласиха с предложеното от КЕВР средно увеличение на парното с 39,26% за цялата страна от 1 юли и поискаха по-високи цени. Те се възмутиха, че регулаторът не е отчел скока на борсовите газови фючъри след 24 май.

Само една седмица по-късно те са на стойност между 7 и 11% по -високи, така че една актуализация за нас би довела до по-точно прецизиране на разходите за природен газ на дружествата, каза Денислав Денчев от ТЕЦ "Веолия" -Варна.

Дружествата бяха недоволни и от липсата на компенсации за скъпия газ и въглеродни емисии.

Защо не е предвидена корекция за допълнителните разходи, които дружеството е имало в резултат на разликата между прогнозните и отчетените разходи отново за тези 2 компонента - природен газ и емисии. Считам, че такава компенсация и корекция е дължима, каза Анна Димитрова от ЕVN Топлофикация - Пловдив.

Стигна се до скандал. Управителят на Топлофикация Петрич поиска оставката на експерта от КЕВР, изготвил доклада за цените.

На ваше място ще ме е срам да седя тук. Ще си подам молбата ей сега и веднага, и аз ще бъда удовлетворен, и моите членове на асоциацията ще бъдат удовлетворени, защото вие нямате място тук. Ако те не го направят, ние ще го поискаме през Народното събрание да ви изхвърлят от тук, каза Анастас Калинов, управител на Топлофикация - Петрич.

Председателят на КЕВР обясни защо регулаторът е охладил претенциите на топлофикациите за драстичен скок на парното.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за увеличаване на цените между 150 и 300%. Комисията разгледа и намери за основателно едно увеличение от 100 - 120% поради четирикратното увеличаване цената на природния газ и за да няма такъв шок, намери резерви в системата, и по-скоро през фонда за Енергийна сигурност, който да компенсира това увеличение и да го сведе до 39%, каза Станислав Тодоров - председател на КЕВР.

Той препоръча на топлофикациите да бъдат гъвкави, с цените, ако има опасност да загубят клиенти.

Шефът на КЕВР обясни как от 100% поискано увеличение на тока, е постигната прогнозна цена едва от 3 на сто.

Задълженията за обществото, което всеки от нас плащаше в рамките на 7 лв., премахваме това задължение към обществото. Електроенергията, която се произвежда от АЕЦ най-ниска цена в нашата енергийна система, увеличаваме процента от 20 на 30%, по-голяма част от електроенергията на АЕЦ отива за битовия пазар. И третото нещо, което правим, спираме премиите към всички ВЕИ производители

На 7 юни КЕВР ще проведе обществено обсъждане по предложените цени за тока и парното, а на 1 юли ще вземе окончателно решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Константинова се извини на всички, които са се почувствали засегнати от видеообръщението ѝ
Калина Константинова се извини на всички, които са се почувствали засегнати от видеообръщението ѝ
Денят на Ботев: Възпоменателни тържества в родния му Калофер
Денят на Ботев: Възпоменателни тържества в родния му Калофер