НОВИНИ

Денят на Ботев: Възпоменателни тържества в родния му Калофер

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 02.06.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

И в родния град на Христо Ботев Калофер хора от цялата страна днес почетоха 146-ата годишнина от гибелта на поета революционер. През целия ден жители на града и гости поднасяха цветя на монумента, а знамето на Ботевата чета беше почетено с военен ритуал.

Близо век и половина Христо Ботев е част от живата и неоспорима българска история. Стъпалата към паметника в родния му град днес всички изкачиха с венци и цветя. А 4-годишният Теодор с песен.

"Почит, преклонение, детето да научи история - кои са нашите герои, паднали за свободата", сподели Антон, родител.

На митинга поклонение дойдоха признателни българи от различни поколения, които откриват в саможертвата на Ботев и символ, и пример за национално достойнство.

"Той ни завеща да бъдем наистина българи, да обичаме всичко българско, да не се поддаваме на чужди влияния", заяви Кръстина Кридова.

С почетен ритуал и военен строй от къщата музей беше изнесено и знамето на четата - Ботевата чета от около 200 мъже, които доверяват себе си на човек с пламенен характер и без никакъв военен опит, но с безгранично родолюбие и стремеж към свобода.

За директора на музея Ася Николова една мисъл от статиите на поета революционер все още носи най-силно посланието на гения.

"Българският народ не е в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеще, само че от нас зависи накъде ще залюлеем тази люлка", каза още Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев".

Поклонението в Калофер тази вечер завършва с филма "Ботев", заснет с партньорството на БНТ.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал на заседанието на КЕВР за увеличението на парното и тока
Скандал на заседанието на КЕВР за увеличението на парното и тока
Междусъседски скандал в Ракитово завърши с убийство
Междусъседски скандал в Ракитово завърши с убийство