НОВИНИ

Калина Константинова се извини на всички, които са се почувствали засегнати от видеообръщението ѝ

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:44, 02.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът Калина Константинова се извини от парламентарната трибуна на всички, които са се почувствали засегнати от видеообръщението ѝ на 30 май. Това обръщение и проблемите около преместването на украинските бежанци даде повод на ГЕРБ-СДС да поискат от Константинова повече информация по темата.

Преди да отговори конкретно на въпросите Калина Константинова се извини на всички, които са се почувствали засегнати от думите ѝ във видеообръщението, в което обяви, че прекратява интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на страната.

"Бих искала да поднеса моето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми, това не е била моята цел", заяви Калина Константинова.

В отговор на думите ѝ почти цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС вдигнаха плакати с надпис "оставка".

"Единствено доброволците и българските общини заслужават адмирации за свършеното. Нито вие, нито останалата част на българското правителство може да се похвали с някакъв напредък или категорично по-добро отношение към бежанците от Украйна", допълни Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Калина Константинова подробно обясни предприетите стъпки от правителството. Призна, че задачата да се подслонят за 3 дни 60 000 души е била сериозно предизвикателство.

Обяви, че към днешна дата има под 500 души в буферните центрове и 3000, настанени в държавни бази, а в хотелите, които се подпомагат от държавата, живеят над 12 000 души. Увери, че украинците в буферни центрове ще бъдат там за не повече от 48 часа. Обвини ГЕРБ, че в тяхното управление бежанците са престоявали в буферните центрове с месеци.

"Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен", добави Калина Константинова.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" се съгласи, че ситуацията е трудна, но не спести и забележките си към Константинова.

"Разбирам, че ситуацията е много трудна, разбирам, че ситуацията е безпрецедентна, но огорчението, което демонстрирахте от липсата на успех в даден момент, от резултатите, не може да бъде насочено към майки и деца, бягащи от война. Ние, които сме избрани да представляваме българското общество, не само че нямаме право да сме огорчени, единствено хората имат право да са огорчени от нас. Затова се радвам, че се извинихте", коментира Елисавета Белобрадова.

На въпрос колко пари са изхарчени за бежанците Константинова обясни, че страната ни разполага с 150 милиона лева, които са неусвоени средства, пренасочени от оперативни програми на Европейската комисия.

От тях 52 милиона са платени на хотелиерите, 12 милиона на БЧК, областните управи, неправителствени организации и близо 13 милиона за стимулиране на заетостта. От "Продължаваме промяната" защитиха действията на правителството и на свой ред атакуваха опозицията.

"Изключително грозно е да се ползва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, за внасяне на напрежение, особено на фона на свършеното до момента. Това, колеги от ГЕРБ, е срамно", каза още Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Той увери, че за всички бежанци от Украйна, които няма къде да се върнат, българската държава ще продължи да осигурява закрила, подслон и прехрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с три коли в София
Тежка катастрофа с три коли в София
Скандал на заседанието на КЕВР за увеличението на парното и тока
Скандал на заседанието на КЕВР за увеличението на парното и тока