НОВИНИ

Калина Константинова пред НС: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е посрещала

живо калина константинова справихме предизвикателство българия никога посрещала
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 02.06.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Справихме се с предизвикателство, което България никога не е посрещала!", това заяви вицепремиерът Калина Константинова по време на изслушването си в пленарна зала относно решението на правителството за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна.

Изслушването е по искане на депутати от ГЕРБ, които разкритикуваха вицепремиера за създалата се ситуация и попитаха защо ведомствените бази в София са извън програмата за разселване, а бежанците се пращат в бази извън населени места, както и дали ще се наложи затваряне на санаториумите на НОИ за български граждани, които са планирали лечението си там.

Закриват центъра за временно настаняване в Елхово, извеждат украинските граждани в държавните бази

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете Калина Константинова.

3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където няма да прекарат повече от 48 часа.

"Важно уточнение е, че бежанците престояват в буферните центрове до 48 часа. Бежанците, за които ГЕРБ отговаряше, живееха с месеци в буферни центрове с много по-лоши условия, така че не съм съгласна точно вие да търсите отговорност. Между 0% и 3% варира процентът на работещи бежанци, който ГЕРБ е постигнал, така че е ясно кой работи за интеграцията и кой не." - заяви Калина Константинова.

Според депутата от ДПС Хасан Адемов правителството си позволява да нарушава осигурителните права на българските граждани, допускайки в решението за пренастаняване на бежанци, те да бъдат подслонени в санаториумите за рехабилитация и лечение към НОИ. Калина Константинова отговори, че няма нито един настанен бежанец в подобен санаториум.

В началото на изслушването вицепремиерът Калина Константинова се извини на всички български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от изявлението, свързано с прекратяването на Плана за настаняване на бежанци.

Депутатите от ГЕРБ реагираха с табели с надпис "Оставка!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се похвали с привличането на двама нови играчи
ЦСКА 1948 се похвали с привличането на двама нови играчи
Обвиненият за незаконни погребения на възрастни остава в ареста
Обвиненият за незаконни погребения на възрастни остава в ареста