НОВИНИ

Константинова: Спираме плана за настаняване, докато не разберем кои бежанци наистина се нуждаят от подслон

Калина Попова
от Калина Попова
18:47, 30.05.2022
13007
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Прекратява се интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на страната. Това съобщи във видеообръщение вицепремиерът Калина Константинова.

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Причината за това е провалилото се вчера и днес преместване на бежанци от Черноморието към държавните бази. При очаквани над 200 души, вчера в първия влак от Варна се качиха едва петима, а по-късно други малко над 50 души отпътуваха към вътрешността на страната. Подобна бе и ситуацията в Бургас днес. Повечето хора отказали преместване в последния момент заради неяснотата къде ще бъдат откарани.

Едва 62 бежанци са отпътували организирано с влак от Бургас и Варна към вътрешността на страната

Вицепремиерът Константинова подчерта, че от началото на войната в Украйна у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях временна закрила и подслон са получили над 110 000.

"За три месеца ние полагаме ежедневни и напълно непредвидени грижи за над 110 хиляди души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се организира лечение. Сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите? Днес заставам пред вас - и българи, и украинци, с пълната увереност, че екипът на националния щаб, всички областни управи и местни центрове, направихме повече от невъзможното, за да подсигурим на хората, бягащи от война, топъл дом и сигурност. Направихме всичко възможно да не разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави", заяви тя.

Властите ясно са заявили, че България не може да си позволи да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето след 31 май и са очаквали да получат разбиране. Вместо това са получили редица персонални искания от част от бежанците, които няма как да бъдат изпълнени.

Провали се организацията по преместване на бежанците от Варна

"От самото начало бе съобщено, че тази мярка с хотелите е временна и цели да им даде време, с което да си стъпят на краката. За наше огромно разочарование, в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими групи - точно те имат най-малко битови изисквания. За всички останали хора с временна закрила съобщавам: след като не получихме достоверна и навременна информация от вас, след като до последно не съобщавате на медиаторите и екипите на терен за вашите намерения - прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Всички, които са настанени в хотели и твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат прехвърлени в буферните центрове в Сарафово и Елхово", каза Калина Константинова.

Мариана Тошева: Над 500 бежанци вече са настанени във ведомствени бази

Докато не стане ясно точно колко хора имат истинска нужда от подслон, властите нямат друг избор, освен да настанят всички в буферните зони, заяви Константинова. Тя подчерта, че условията в държавните бази отговарят на всички минимални изисквания, подобно на центровете в Полша, Чехия, Молдова и други държави.

"Нашата съпричастност продължава да е все такава голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не задължение, затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент е в ръцете на украинската общност в България", коментира Константинова.

Тя отправи апел към всички бежанци, които нямат нужда от подслон, да го декларират.

Вижте цялото ѝ обръщение във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 15 000 заглавия ще предложи тазгодишният Панаир на книгата в София
Над 15 000 заглавия ще предложи тазгодишният Панаир на книгата в София
Войната в Украйна: Русия близо до победа в Луганска област?
Войната в Украйна: Русия близо до победа в Луганска област?