НОВИНИ

Войната в Украйна: Русия близо до победа в Луганска област?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:44, 30.05.2022
12047
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Руските сили са в Северодонецк - ключов град за превземането на Луганска област, потвърдиха Москва и Киев.

От Кремъл обвиниха украинската армия в атаки срещу цивилни обекти. Основната цел на окупаторите - да стигнат до географските граници на Луганска и Донецка области, твърди Киев.

Ожесточените сражения в Северодонецк продължават. Руските военни се движат към центъра на града, който от седмици е обект на атаки.

"Ситуацията е много тежка - около 60% от града е разрушен, отказахме се да броим жертвите", каза губернаторът на Луганска област, част от която е Северодонецк.

Според анализатори, победа в Северодонецк за руснаците означава превземане на цялата област.

Превземането на Донбас, част от който са Луганск и Донецк, е приоритет за Русия, обявен в началото на "специалната военна операция" - както наричат руснаците войната в Украйна. Според Москва украинските сили атакуват граждански обекти в Донбас. Беше докладвано и за унищожаването на украинска военна техника.

"След артилерийски обстрел на хангар на територията на корабостроителния завод "Океан" в град Николаев, за унищожени повече от 15 украински танка и бронетранспортьори и пет артилерийски гаубици. Ракетните войски и артилерията са поразили 62 пункта на управление, включително и от оперативното командване "Юг", в района на Новий Бук, Николаевска област" - заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната.

Силна експлозия е имало тази сутрин в Мелитопол, двама души са пострадали. Градът е под руски контрол, но местното население оказва силна съпротива.

Украинската армия контраатакува в района на Херсон, съобщава военното командване в Киев. Засега няма коментар от руска страна. Ако Украйна успее да си върне града, това ще бъде символичен обрат в областта, която е под руски контрол.

Основната цел на окупаторите - да стигнат до географските граници на Луганска и Донецка области и да лишат Украйна от излаз към море - това твърдят от украинското министерство на отбраната. Подразделения от проруската Донецка народна република вече се движат в посока Славянск, който е на около 85 км от Северодонецк и е почти на географската граница на Донбас. А само на 16 км от Славянск е Краматорск.

"Живеем като върху вулкан - всеки ден има сирени и се стреля наоколо", разказва Ирина от Краматорск.

Тук хората живеят между воя на сирените и опитите да се върнат към нормалния си живот - сменят се прозорци, почистват се отломки. Голяма част от населението на града се е евакуирало. Останали са предимно възрастни хора, които обаче не губят надежда.

"Когато се стреля толкова близо до теб, никога не знаеш какво ще донесе утрешният ден... Но се надяваме на най-доброто. Имаме икона и всяка сутрин се молим: "Боже, опази ни - нас и нашата Украйна!", споделя Олена от Краматорск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константинова: Спираме плана за настаняване, докато не разберем кои бежанци наистина се нуждаят от подслон
Константинова: Спираме плана за настаняване, докато не разберем кои бежанци наистина се нуждаят от подслон
Властите в САЩ ще разследват действията на полицията при стрелбата в Ювалди
Властите в САЩ ще разследват действията на полицията при стрелбата в Ювалди