НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки на правителството

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 30.05.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки по време на днешния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството предложи намаляване ДДС на парно, ток и природен газ за бита, въвеждане на нулева ставка за хляба, увеличаване на пенсиите и подпомагане бизнеса.

С кои от мерките не са съгласни социалните партньори вижте във включването на Цветелина Катанска.

И бизнесът, и синдикатите са категорични, че намаляването на ДДС на хляба няма да доведе по понижаване на цената му. От бизнеса разкритикуваха мерките като недостатъчно целенасочени, заради което, според работодателите, те няма да постигнат крайните цели - подпомагане на бизнеса в трудната ситуация.

"Смятаме, че има два проблема - единият е високата инфлация, която в страната ни е близо два пъти по-висока от средноевропейската. Освен това некомпенсирането на предприятията ги прави недостатъчно конкурентоспособни и това е вторият проблем, който също не е адресиран." - изтъкна Васил Велев, председател на АИКБ.

Според синдикатите антикризисният пакет може да по-голям и да възлиза на 3 млрд. лв., вместо предвидените 2 млрд. лв.

"То това не са антикризисни мерки, това са някакви намерения. Те ще почнат да приличат на някакви антикризисни мерки, когато започнат да приличат на законови текстове. Това не го казвам по принцип, защото знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започнат да изглеждат по съвсем друг начин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

И синдикати, и работодатели подкрепят въвеждането на по-висок таван за регистрация по ДДС и облекченията за семейства с малки деца.

"Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от синдикатите и работодателите. Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Основният пакет мерки, както знаете, са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, която от януари досега се вдигна три пъти, както и по линия на торове и фуражи", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Най-голям спор предизвика размерът на максималната пенсия, за която е предвидено да бъде увеличена на два етапа - от юли на 2000 лв. и от октомври - на 3400 лв. И бизнес, и синдикати смятат, че това не може да бъде въведено по този начин, заради запазването на нивото на максималния осигурителен праг.

"Ако бяхме приложили първоначалния вариант, както беше решено - по-скоро един от вариантите - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече между по-малките и по-големите. От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, то е ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите", аргументира се социалният министър Георги Гьоков.

Под въпрос остава и дали хората, които се пенсионират след 1 юли, ще получат към пенсиите си 60 лв. добавка, която влиза в пенсиите на всички останали.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА &ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийство от ревност е основната версия за трагедията с Алена Щерк (обобщение)
Убийство от ревност е основната версия за трагедията с Алена Щерк (обобщение)
Малък самолет се разби в Непал - откриха телата на 20 от 22-ма души на борда
Малък самолет се разби в Непал - откриха телата на 20 от 22-ма души на борда