НОВИНИ

Кирил Петков: Ако има решение за петролно ембарго на Русия, със сигурност ще има изключение за България

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 30.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

България ще получи отсрочка за вноса на петрол от Русия, ако ЕС постигне решение за налагане на ембарго на руските доставки. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. България ще иска отсрочка до декември 2024.

"Надяваме се до декември 2024 г. - това е българската позиция, с която влизаме - да можем да продължаваме да купуваме руски петрол, понеже има и технически причини на ниво рафинерия и е много важно за енергийната сигурност на България в този момент.
- Ще можем ли да преработваме и изнасяме?
- Това е ключов момент, че най-важното е да имаме за нашата българска икономика, а не е задачата да правим някакви допълнителни печалби от това, но трябва за нашите превозвачи, за нашите домакинства да имат възможността цените, които ги има в момента на пазара, да не се повишат", заяви министър-председателят.

Подробности вижте във включването на Десислава Апостолова.

"Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Когато "Газпром" се опитва да извива ръцете на България, ние казваме "Не!" и намираме алтернатива. Но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някои от другите страни, които просто искат да напреднат, а защото наистина нямаме много добър избор", заяви Петков.

Той уточни, че все още не е напълно сигурно дали ще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като има държави, които и в момента променят позициите си.

Кирил Петков потвърди, че "Продължаваме промяната" е получила "топла покана" за присъединяване към европейските либерали от групата "Обнови Европа", която партията ще обсъди на изпълнителен съвет.

"Продължаваме промяната" с "топла покана" за членство в семейството на европейските либерали от "Обнови Европа"

Сред членовете на групата са лидерите на Франция, Холандия и Белгия. От България член на семейството на европейските либерали е ДПС.

Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия, но с изключения

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се и видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ергюнал Себахтин е европейски вицешампион по бокс
Ергюнал Себахтин е европейски вицешампион по бокс
Левандовски: Ерата ми в Байерн (Мюнхен) приключи
Левандовски: Ерата ми в Байерн (Мюнхен) приключи