НОВИНИ

Актьори от Младежкия театър на протест заради имотен спор с КЕВР

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:17, 30.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в центъра на София заради имотния спор с Комисията за енергийно регулиране за част от сградата на Младежкия театър.

Работещите в театъра и много актьори се събраха пред сградата на булевард "Александър Дондуков".

Енергийният регулатор иска да придобие безвъзмездно част от имота, която не се използва. През февруари от КЕВР са поискали 2 етажа с площ близо 400 кв. метра.

От театъра обаче обясниха, че имат намерение там да се направи нова зала за куклен театър.

Поисканите от Комисията за енергийно и водно регулиране помещения са офиси, които се отадват под наем от театъра. Затова от КЕВР решили, че въпросните два етажа няма да бъдат ползвани за театрални цели. От Младежкия театър обаче контрираха, че имат намерение да ги превърнат в голяма зала за куклен театър.

"Настояването е не просто да не се случва, а много бързо двете министерства да се разберат", призова Михаил Байков, директор на Младежки театър "Николай Бинев".

"Ако нашият министър е категоричен и заяви - помещението не е с отпаднала необходимост и не подписват такъв акт, всичко ще приключи и ще идем да си репетираме", допълни актьорът Христо Мутафчиев.

Идеята на КЕВР е в тези помещения да бъдае обособено звено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия. Имали служители, но нямали място. В позицията на Комисията се казва, че те искат да наемат помещанията при същите условия, както и предишните наематели, обърнали се към МРРБ, защото такава е процедурата, когато става дума за държавни институции.

"Видях, че помещенията се отдават под наем, имахме разговори с ръководството на театъра и аз исках така да реша битовия проблем на комисията", коментира председателят на КЕВР пред БНТ.

Ако регионалното министерство не отговори категорично, че двата етажа остават собственост на театъра, актьорската гилдия ще продължи с протестите.

Вижте и още в прякото включване на Карина Караньотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава преместването на украинците, все повече се отказват от държавните бази
Продължава преместването на украинците, все повече се отказват от държавните бази
НСИ със статистика за производството и доставката на енергийни продукти
НСИ със статистика за производството и доставката на енергийни продукти