НОВИНИ

ЕБВР ще подпомага България в структурни реформи и проекти в енергетиката

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 30.05.2022
Чете се за: 01:25 мин.
Политика
Слушай новината

В присъствието на премиера Кирил Петков, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо подписаха меморандум за разбирателство, с който международната финансова институция ще подпомогне българското правителство в провеждането на структурни реформи и в реализацията на проекти, финансирани от фондове на ЕС през програмния период 2021 – 2027 г.

ЕБВР ще окаже подкрепа и за проекти в енергийния сектор, включени в българския План за възстановяване и устойчивост. Той включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от ЕС. В него са заложени проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

По време на подписването министър-председателят подчерта, че България има един много добър работещ План за възстановяване и устойчивост, чрез който ще бъде подпомогнато провеждането на редица реформи в страната ни. Премиерът Петков изтъкна, че експертизата и опитът на специалистите от Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъдат от изключителна полза на българското правителство за подобряване на качеството на проектите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти е изнесъл пламенна реч преди финала в ШЛ
Карло Анчелоти е изнесъл пламенна реч преди финала в ШЛ
"Калуш оркестра" събраха 900 000 долара за въоръжените сили на Украйна
"Калуш оркестра" събраха 900 000 долара за въоръжените сили на Украйна