НОВИНИ

Управител на хотел: Смешните 15 лв. за украинците не стигат за нищо

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

Стотици са хотелите в Банско, но само 5 са приели бежанци от Украйна. Хотелиерите не искат да участват в програмата за подпомагане, защото 40-те лева, които държавата дава са малко, за да обслужваш нормално, а 15-те лева от 1 юни ще са още по-малко. Това заяви в ефира на "Денят започва" Мария Анастасова, управител на хотел в Банско.

По думите ѝ държавата с тази система е "прехвърлила топката самите хотелиери да изгонят украинците", защото "смешните 15 лева не стигат почти за нищо".

"Знаем какво е тяхното положение, влизаме им в положение, но държавата не си свършва работата", каза Анастасова.

В нейния хотел има настанени 140 души. До 31 май някои от тях искат да се приберат в Украйна, други намират квартири, защото са уведомени, че не могат постоянно да живеят в хотела. От 1 юни ще останат 100 души, на които им е казано, че могат да останат още месец.

Според управителката от 1 юни храната ще е по-малко, ще се наложи да се съберат повече хора в помещение, защото има калкулация колко струва една стая. Анастасова се оплака, че помощите от държавата непрекъснато се бавят.

"Всичкото това не може да го покрие, ние трябва пак да даваме отгоре. Плюс това парите адски много се бавят. Все още не са преведени за април на някои хотели, както и на нас. Ние пак даваме. Имаме персонал, ток. Вадим от джоба си. Последният превод от държавата беше около 27 април за март. Оттогава не сме получавали нищо. Надяваме се утре на 31 май все пак нещо да влезе, за да си покрием всички разходи, които правим", каза Анастасова.

Според нея, ако забавянето с плащанията продължи, могат да издържат около 10 дни.

"От юни хотелът започва да се пълни и с други гости. Искаме да се върнем към нашите си туристи, има чужденци, които са направили резервация", каза управителката.

Вижте целия разговор във видеото

Репортер: Али Мисанков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Няголов с Чакбол спечели изпитанието за Световната купа по конен спорт
Ангел Няголов с Чакбол спечели изпитанието за Световната купа по конен спорт
Задържаха в Италия основния заподозрян за убийството на Алена Щерк
Задържаха в Италия основния заподозрян за убийството на Алена Щерк