НОВИНИ

Украинската армия напредва към Херсон, продължава битката за Северодонецк

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:43, 30.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Руските сили продължават офанзивата си в Донецка и Луганска област. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Донбас остава безусловен приоритет за Москва.

Президентът Володимир Зеленски отправи обвинения към Русия за разрушенията в източната част на Украйна. Вчера той изненадващо посети втория по големина украински град Харков, след което стана ясно, че е уволнил местния началник на службите за сигурност. Аргументът е, че не е работил за защитата на града.

Продължава битката за Северодонецк. Руската армия е достигнала до източния украински град, съобщи губернаторът на Луганска област. По думите му, при последните бомбардировки са били убити двама души, а други петима са ранени.

Съседният град Лисичанск все още е под украински контрол и оттам се извършва евакуация на цивилни хора. Основният път между двата града е под постоянен обстрел, но не е блокиран.

Володимир Зеленски обвини Русия, че напълно е разрушила Северодонецк. Това е най-големият град в Луганска област, който Киев частично контролира и е основна цел на руските атаки в Източна Украйна. Заради това се появиха опасения да не се повтори ситуацията от Мариупол. 

"След руските удари над Северодонецк цялата инфраструктура на града е унищожена. На 90% от сградите са нанесени щети. Повече от две трети от жилищата са напълно разрушени. Няма телекомуникации. Бомбардировките не спират. Превземането на Северодонецк е първостепенна задача за окупатора. Те не се интересуват колко живота ще коства този опит да издигнат руското знаме на булеварда "Дружба на народите". Правим всичко възможно да ограничим настъплението", каза Зеленски.

Пред френската телевизия TF1 руският външен министър Сергей Лавров посочи, че приоритет за Москва е да изтласка украинските сили от Донбас, докато други украински територии трябва да решат бъдещето си сами. Според него целта е освобождаването на Донецк и Луганск, които бяха признати от Русия за независими.

Лавров коментира и здравословното състояние на руския президент - той отрече Владимир Путин да е болен. Украинската армия напредва към Херсон, съобщи във Фейсбук военното командване на Киев. Засега няма коментар от руска страна. Ако Украйна успее да си върне града, това ще бъде символичен обрат в областта, която е под руски контрол.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При какви условия са настанени украинците в Рибарица?
При какви условия са настанени украинците в Рибарица?
Ще наказват търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба
Ще наказват търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба