НОВИНИ

Ще наказват търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 30.05.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас

Министърът на икономиката Корнелия Нинова възложи миналата седмица на Комисията за защита на потребителите и Комисията за стоковите борси и тържища изработване на методика за мониторинг върху ефекта от антикризисните мерки и по-строг контрол. Това са изключително важни моменти, защото самото въвеждане на мерките не означава, че те ще работят, ако няма ефективен контрол на институциите или индикатори, които да измерват ефекта върху покупателната способност на гражданите. Това заяви в студиото на "Денят започва" Димитър Маргаритов, който в последните 7 години беше председател на КЗП, а от дни е зам.-министър на икономиката.

В следващите дни паралелно с изготвянето на конкретните текстове, с които ще бъдат въведени мерките, трябва да се изработят и съответните механизми за контрол и мониторинг на тези мерки.

Механизмите за контрол, които и сега съществуват, дават своя резултат, за да не се стига до шоково поскъпване на цените от първа необходимост. Примерите са два - при опитите от миналите месеци да бъдат вдигнати цените на горивата и олиото, намесата на контролните органи показа, е подобни опити могат да бъдат пресечени.

Според Маргаритов наред с тези механизми трябва да се търсят извънредни и временни допълнителни механизми за контрол, които да влияят върху ценообразуването на определени групи стоки, върху които ще има облекчение.

Например за мярката с намалението от 25 стотинки на литър на бензиностанциите, ако се види, че в рамките на дни или часове горивата масово поскъпват с 25 стотинки, означава че трябва органът, който контролира съответния пазар да се намеси и да установи дали няма съгласувани практики по отношение на този бизнес да се вдигнат цените изведнъж по мярка, която държавата е предвидила за хората, а тези пари да отидат в джоба на търговеца.

В хода на прилагане на мерките може да се въведат допълнително такива механизми, категоричен е Маргаритов.

Той смята, че има начини, при които може да бъде установено дали определени търговци не злоупотребяват със ситуацията и няма да злоупотребяват с допълнителната финансова подкрепа, която държавата им дава, за да изкарат печалби на гърба на хората.

Надявам се, че ще успеем да държим нещата под контрол, когато съгласувано с всички институции се упражнява засилена контролна дейност, каза новият зам.-министър на икономиката.

Според него има наказани за нелоялни търговски практики за недоставените по-евтини стоки, рекламирани на промоция или обявяване на цени, което не е извършено спрямо закона.

Напомни, че ще има и други наказани и че от събота санкцията за нелоялна търговска практика е станала от 30 000 на 50 000 лева, а Комисията за защита на конкуренцията има санкция от 2% от оборота за миналата година.

Ако в няколко случая, стига такива да бъдат установени и се приложат тези максимални санкции, това ще подейства възпиращо на търговците, които се изкушават да използват средствата, вложени в антикризисните мерки за собствено благоденствие, заключи Маргаритов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската армия напредва към Херсон, продължава битката за Северодонецк
Украинската армия напредва към Херсон, продължава битката за Северодонецк
Специалистите за борба с градушките очакват интензивен месец юни
Специалистите за борба с градушките очакват интензивен месец юни