НОВИНИ

Безредици в района на джамията Ал Акса в Ерусалим

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:20, 29.05.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Безредици в района на джамията Ал Акса, след като крайнодесен израелски депутат влезе в религиозния комплекс, почитан и от евреи, и от палестинци.

В Ерусалим се проведе традиционният еврейски Марш на знамето в обстановка на нараснало напрежение.

Израелски полицаи арестуваха палестински демонстранти край Дамаската порта в Ерусалим в Деня на града, честван по повод обединението на Ерусалим под властта на Израел след Шестдневната война през 1967.

Крайнодесният израелски депутат Итамар Бен-Гвир и негови привърженици влязоха в района на джамията Ал Акса и това накара някои палестинци да хвърлят бомбички, камъни и предмети по израелските сили на реда.
Комплексът е свещен и за мюсюлмани, и за евреи, които го наричат "Храмовия хълм" и го почитат като място, където са били библейските храмове, но нямат право да се молят там.

Премиерът Нафтали Бенет призова празникът да се чества отговорно:

"Днес отбелязваме Денят на Ерусалим. Традиционният марш на знамето ще премине по обичайния си маршрут. Да се вее израелски флаг в столицата на Израел е нещо естествено. Моля, участниците да празнуват по отговорен и достоен начин".

Израел разположи 3000 полицаи да бдят за реда. Маршът на знамето преминава и през мюсюлманския квартал на Ерусалим и се възприема от палестинците като провокация. Сблъсъци между палестинци и евреи избухнаха още преди началото му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Бандаловски прекрати футболната си кариера
Иван Бандаловски прекрати футболната си кариера
В навечерието на Деня за подкрепа на хората с множествена склероза: Хиляди жерави в подкрепа на живота с МС
В навечерието на Деня за подкрепа на хората с множествена склероза: Хиляди жерави в подкрепа на живота с МС