НОВИНИ

След обилните порои и градушки: Пътят за Ягодина, Буйново и Кожари е под риск, 1000 души може да останат без достъп

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 29.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

В ход са огледи и опис на щетите след обилните валежи и градушки в Югозападна България и района на Родопите. На много места в Смолянска област са се активирали свлачища. И днес продължи разчистването на паднали скали и земна маса по пътя за село Буйново. Пропадна и част от пътя Доспат – Борино.

Подробности за обстановката в Рило-родопската област вижте във включването на Ангел Узунов.

Заради образувалите се свлачища има риск единственият път към селата Ягодина, Буйново и Кожари да бъде прекъснат и близо 1000 души в тези населени места да останат без достъп. Затова хората настояват за спешни действия от страна на държавата.

Обилен дъжд и градушка връхлетяха вчера родопското село Буйново. За час насажденията в градините и дворовете били унищожени, а пороят активизирал свлачища по пътя над Ягодинската пещера.

Хората се оплакват, че пътят, който е и туристически маршрут, отдавна е в лошо състояние, а сега от тесен може да стане непроходим.

"Ако продължи времето така още два–три дни проливен дъжд, пътят ще бъде нацяло откъснат. Няма да има достъп до трите населени места – Ягодина, Буйново и Кожари", тревожи се кметският наместник на Буйново Бойко Хаджиев

В община Неделино хората започнаха сами да разчистват пораженията от градушката. В някои населени места ледените късове са счупили стъкла на коли и жилищни сгради. Пострадали са и покриви на къщи.

В Златоград канализационната система е напълно блокирана и ще отнеме дни да бъде почистена. От областната администрация в Смолян събират информация от кметовете за да оценят щетите.

"Досега наистина не се е виждало такова нещо – по улиците имаше 15 - 20 см градушка в протежение на няколко километра. Няма отводнителна канализация в страната, която да поеме такъв валеж", казва Емил Хумчев, областен управител на Смолян.

Буреносното време нанесе щети по инфраструктурата в общините Сатовча и Симитли в Благоевградска област. Има много засегнати обществени сгради, както и частни домове. В редица къщи в Симитли мазетата са наводнени от придошлите от бурните дъждове води.

До късно вчера аварийни екипи са работили с багери, за да могат улиците отново да са проходими днес. Започна оглед и опис на нанесените щети, който ще продължи и в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно българско представяне в 24-часовата картинг надпревара на пистата в Хасково
Силно българско представяне в 24-часовата картинг надпревара на пистата в Хасково
Балкан (Ботевград) победи за трети път шампиона Левски и е финалист в НБЛ
Балкан (Ботевград) победи за трети път шампиона Левски и е финалист в НБЛ