НОВИНИ

С фалстарт започна извозването на украинци към държавните бази, отказалите помощ ще търсят сами подслон (ОБОБЩЕНИЕ)

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 29.05.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

С фалстарт започна планираното извозване на украинските бежанци от частните хотели по морето към държавните бази. Първият влак трябваше да тръгне сутринта от Варна, но бежанците в последния момент се отказали.

Пред БНТ председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви, че тези, които откажат помощта на държавата, сами ще трябва да осигурят настаняването си. По-късно се оказа, че преместване с влакове все пак имало, но от Бургас.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Пред жп гарата във Варна полиция, жандармерия и доброволци на БЧК очакваха 250 украинци да потеглят към новия си временен дом в Паничище. Появиха се обаче само петима. Другите в последния момент решили да останат още два дни в хотелите и отказали да се качат на автобусите.

"Не знам дали там има магазини, аптеки и какви са удобствата. Пътувам с баба си и не знам какво ни очаква там", обяснява Вячеслав Родованов.

"Вероятно ще има и други такива случаи. Очакваме утре да е подобна ситуацията. Очевидно повечето хора имат възможността да си намерят места или да тръгнат за Украйна", каза областният управител на Варна Благомир Коцев.

Базата в Паничище тази вечер няма да остане празна. В последния момент е направена организация, така че от Бургас да тръгнат 57 украинци, които с влак да стигнат до държавната база.

„Днес сутринта ни казаха, че в 14.00 ч. ще има влак. Бързо, бързо събрахме всичките си вещи и тръгнахме", разказва Юля от Одеса.

„До последно ние не знаехме къде ще ни преместят. Стоим с куфара – дали ще е на 25-и, дали ще е на 30-и? Но благодарим на България, че ни предоставиха такъв транспорт, с който можем да се придвижим с децата, благодарим за помощта", допълва Ала от Николаев.

Ирина е от Краматорск тръгва от Слънчев бряг с децата си. Заради екстремната организация, не е разбрала точно къде ще отиде.

„До последно не знаехме къде ще отидем. Казаха ни, че отиваме в гората, но конкретно къде - не знам", казва тя.

„С влака знаем, че ще пътуваме за София, а след това ще видим", допълва Юрий от Николаев.

Отказите на украинците в последния момент да бъдат преместени разгневиха държавните власти.

"Хората, които не тръгнаха днес до последно, до вчера са минавали екипи и твърдяха, че пътуват и приемат последващото настаняване. Изведнъж, без някаква основателна причина, започнаха да се отказват от настаняване и това, което се случи действително, ме навежда на мисълта, че това е като с фалшивите сигнали на 112 - когато линейката може да спаси човешки живот, но фактически е отишла на един фалшив сигнал. Ако тези ситуации продължават да се повтарят в рамките на днешния ден или следващите няколко дни, колкото и да е неприятно, колкото и ние всички да бягаме от тази ситуация, може да се окаже, че бежанският център в Елхово може да се окаже като един необходим ресурс. Там настаняваме всички мигранти, какъв е проблема да бъдете настанени, дали си от Украйна или от Афганистан, не виждам каква е разликата, всички сме живи хора", заяви Мариана Тошева, председател на Държавата агенция за бежанците.

От 40 000 украинци анкетирани в последните дни, над 80% са заявили, че имат нужда от подслон. Преместването продължава до 1 юни.

По темата работиха: Д.Сукнаров, Н. Няголова, Т. Кисьова

Оператори: М. Николова, Р. Шабанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джай Хиндли спечели Обиколката на Италия по колоездене
Джай Хиндли спечели Обиколката на Италия по колоездене
Злато и три бронзови медала за България от СК по художествена гимнастика в Портимао
Злато и три бронзови медала за България от СК по художествена гимнастика в Портимао