НОВИНИ

Пекин разхлабва строгите мерки срещу COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:07, 29.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Китай се приближава все по-близо до края на така наречената "политика за нулев ковид". След седмици на строги ограничения, от днес жителите на Пекин ще могат отново да излизат и да посещават различни обществени места.

Да се возиш на такси или метро, да отидеш на музей - неща, които през изминалите седмици не бяха възможни в Пекин... До днес, когато започна поетапното разхлабване на драконовските мерки срещу COVID-19.

След седмица на чувствителен спад на новите случаи на зараза, включително - нито един в петък, властите в китайската столица обявиха, че е дошло време за облекчаване на мерките. Факт, който жителите на мегаполиса приемат радушно.

"Все още не смея да си правя планове, защото не съм сигурен, че тази пандемия си е отишла. Но поне нещата се подобряват - дано скоро да можем свободно да пътуваме без да се налага постоянно да си правим тестове. Просто се надявам скоро да мога да пътувам, където си поискам, защото Пекин вече ми омръзна", споделя Ву Фан, жител на Пекин

В рамките на т.нар. "политика за нулев ковид" се стигна до крайни мерки от страна на властите, включително поставяне под карантина на жителите на цели жилищни блокове.

"Не трябва да се притесняваме чак толкова. Каквото и да става, рано или късно тази пандемия ще отмине. Не е чак толкова страшна и не бива да контролира живота ни толкова много", смята Лу Уейчен, жител на Пекин

Освен общественият транспорт, който не работеше в няколко столични района, отварят врати и търговските центрове. Отпада изискването за работа от вкъщи, хотелите ще могат да настаняват гости, но ресторантите - все още не. Детските градини, училищата и университетите остават затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли следобедният сън в детската градина да е задължителен?
Трябва ли следобедният сън в детската градина да е задължителен?
Джай Хиндли спечели Обиколката на Италия по колоездене
Джай Хиндли спечели Обиколката на Италия по колоездене