НОВИНИ

В навечерието на Деня за подкрепа на хората с множествена склероза: Хиляди жерави в подкрепа на живота с МС

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:19, 29.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Общество
Слушай новината

5-милиметров, 5-метров и още хиляди хартиени жерави в подкрепа на хората с множествена склероза. Ново арт пространство в София - "Топлоцентрала" - се изпълни с красиви интерпретации на символа на мира и надеждата, в навечерието на международния ден за подкрепа на хората с това заболяване.

Средствата от събитието ще подпомогнат специалния фонд "Андрей" на фондация "ЕМ ЕС - МОГА САМ".

Да паднеш духом или да благодариш, че ти се е случило, защото започваш да откриваш смисъл във всичко? Преди 8 години Моника чува диагнозата множествена склероза. Неочаквано и за нея, и за семейството ѝ. Нямало видими признаци, единствено лек тремор на ръката.

"За 5 - 6 месеца тя се влоши и както беше - ходеше си и всичко, движеше се, за няколко месеца тя мина на инвалидна количка. Много силен стрес, както за нея, така и за семейството. Не знаехме какво да предприемем", разказва Искра Георгиева, майка на Моника.

Тогава Моника е на 22 години, току-що завършила Икономическия университет във Варна. Днес болестта вече е засегнала и говора й. Но тя не губи волята си живот и създава блог. И с писане вдъхва кураж на останалите.

"Нищо никога не си отива, докато не ни научи на това, което трябва да знаем. И добре, че е така. Добре е още и, че винаги съм имала, имам и ще продължавам да имам желание да се науча", пише тя в блога си.

"Важно нещо е да не се страхуват, защото страхът парализира още повече. Най-смисленото нещо е да погледнеш към възможностите, които ти се отварят, когато чуеш тази диагноза", съветва Биляна Савова, основател на фондация "МС - Мога сам".

Хората днес се докоснаха до тайната на чаената церемония в Япония - активна медитация, която може да помогне за постигане на самообладание. Може да продължи няколко минути, часове, понякога и цял ден.

"На мен лично ми въздейства да се успокоя и да се примиря със себе си, и да намеря вътрешното си равновесие." - споделя Катерина Масларска, чаен майстор.

"Подобни каузи първо, че ни обединяват, второ - дават много ясна, точна информация как човек трябва да се предпази", кказва Мирослав Боршош, зам.-кмет по култура на Столичната община.

А за да помогнеш на някой друг, първо трябва да помогнеш на себе си.

Оператор: Кристиян Минчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безредици в района на джамията Ал Акса в Ерусалим
Безредици в района на джамията Ал Акса в Ерусалим
Рафаел Надал срещу Новак Джокович в 1/4-финалите на "Ролан Гарос"
Рафаел Надал срещу Новак Джокович в 1/4-финалите на "Ролан Гарос"