НОВИНИ

При какви условия са настанени украинците в Рибарица?

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 30.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
Слушай новината

Във военно-почивната база в Рибарица вчера пристигнаха едва петима човека от Варна, от заявилите желание над 200. Това са възрастни хора и едно момче.

Причината да са само петима е, че някои от украинците са получили късно информация къде ще бъдат преместени. Твърдят, че някои от тях са възрастни и не могат да издържат пътуването, други са поставени пред свършен факт, а и не са получили отговор на въпросите дали ще има медицинска помощ.

Петимата украинци, които се съгласиха да тръгнат от Варна, пристигнаха в Рибарица

В базата вече има настанени бежанци от Украйна, но има още свободни места. Управителката на базата заяви за БНТ, че в момента има 190 души. Първото настаняване е било на 8 март. Следва настаняване на 18 април и на 22 април. Първоначалната бройка е било около 240 души, но поетапно част от тях са заминали да работят в Германия, други са се върнали в Украйна.

Около 20 от настанените са от Одеса, другите са от Николаев. По-голяма част са детски футболен отбор от Николаев с майките си. Има възрастни баби и дядовци.

Децата и жените, които са настанени тук, казват, че много им харесва. Имат пространство за игра и се чувстват по-спокойни.

Държавната база е реновирана. Всяка стая разполага с отделен санитарен възел, тераса, има кабелна телевизия, минибар. Има стаи с две легла и такива с допълнителен фотьойл, както и апартаменти. Ресторантът е с капацитет 120 човека и в момента се извършва изхранването на две смени.

Вижте повече от коментара на украинците във видеото

Репортер: Мария Плачкова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Последвайте канала ни в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов и Монца заслужиха място в елита на Италия
Валентин Антов и Монца заслужиха място в елита на Италия
Украинската армия напредва към Херсон, продължава битката за Северодонецк
Украинската армия напредва към Херсон, продължава битката за Северодонецк