НОВИНИ

Започна Пролетният базар на книгата пред НДК

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 30.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Култура
Слушай новината

Започна Пролетният базар на книгата пред НДК. Той е част от програмата на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Темата на тазгодишното пето издание е грамотността.

Подробности вижте в прякото включване на Цанка Николова.

"За съжаление, резултатите от тестовете ПИЗА подкрепят нашите притеснения, както и изследването на читателските нагласи, в което ясно се вижда, че всъщност във възрастта до 18 години нивата на четене са доста ниски", коментира пред "Култура.БГ" Десислава Алексиева - председател на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" - организатор на събитието.

Базарът ще бъде активен от 30-и май до 5-и юни, а гостите му ще могат да посетят 60 шатри със 140 участници и да се запознаят с над 15 хил. заглавия.

Богатата културна програма на литературния фестивал включва срещи с автори, игри и разнообразни художествени ателиета. В рамките програмата ще бъде представено и фототипно издание на Ангел Каралийчев, посветено на 120 години от рождението му. Във фестивала ще бъде включено и ателие, посветено на творчеството на Иван Милев по случай 125-ата годишнина от рождението на художника.

Специален гост на фестивала ще бъде чешкият автор на фантастика Мартин Вопенка, често сравняван с писателя на "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин. Неговото творчество е насочено именно към младежка публика.

"Каним всички столичани и гости на столицата на среща с книгата, на среща с българските автори, на среща с духовността. Заедно да летим на крилете на книгата!", отправи като призив Десислава Алексиева.

Целия разговор в "Култура.БГ" вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглеждат 1.6 млн. евро - рекордната сума, задържана на "Капитан Андреево"
Как изглеждат 1.6 млн. евро - рекордната сума, задържана на "Капитан Андреево"
Сериозни са щетите в село Оризаре след вчерашната градушка
Сериозни са щетите в село Оризаре след вчерашната градушка