НОВИНИ

Убийство от ревност е основната версия за трагедията с Алена Щерк (обобщение)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:14, 30.05.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Алена Щерк е убита по особено жесток начин, съобщиха от полицията. Тази сутрин в Италия задържаха бившия ѝ приятел Виктор Спига, който е основен заподозрян за престъплението. Версията на разследващите е убийство от ревност. Тялото на IT специалистката и учителка по танци беше открито в неделя край Радомир.

Задържаният за смъртта на 47-годишната Алена Щерк е Виктор Спига - нейният бивш приятел, с когото са се разделили преди около три месеца. По нейното тяло са установени множество удари в областта на главата, така че срещу него е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено жесток начин.

Според разследващите престъплението е извършено в ранните часове на 26 срещу 27 май, а тялото на жената е откарано с личния ѝ автомобил до района на Радомир, който след това е върнат пред дома ѝ в столичния квартал "Бояна". Според полиция и прокуратура след това заподозреният е напуснал страната. Към момента от МВР се въздържат да кажат дали престъплението е планирано и дали заподозреният е действал сам.

Вечерта на 26 май Алена Щерк била при свои близки. Около полунощ се прибрала в дома си. Предполага се, че убийството е извършено в гаража или в автомобила ѝ.

"По всяка вероятност извършител на престъплението е именно бившият приятел на Алена, който е и задържан в Италия, тъй като е установено, че нейното тяло е превозено с личния ѝ автомобил до местността, където е намерено. В автомобила има следи от кръв, а същевременно с това е установено, че този автомобил е управляван впоследствие именно от Виктор", каза Иво Илиев - зам. градски прокурор.

Установено е, че колата се е движила в посока Перник - Радомир. Отчетено е забавяне в района на Радомир, което ориентирало и разследващите къде е оставено тялото. Намерили го обаче близки на жената, които се организирали да я издирват.

"По първоначалната информация, с която разполагам към момента, че се касае за множество удари по главата и за травма, която е несъвместима с живота", уточни прокурор Илиев.

Основният заподозрян - бившият приятел на Алена Виктор Спига, е напуснал страната. Според разследващите с автомобил под наем.

"Той е преминал през Гърция с ферибот, с автомобил се е придвижил до Асколи Пичено - град в средната част на Италия - и всъщност там е задържан на влизане в хотела си", каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Задържаха в Италия основния заподозрян за убийството на Алена Щерк

Адвокатът, който води бизнес делата на Виктор Спига, обаче твърди, че той е напуснал страната със самолет, като пътуването било планирано.

"Пътуването му е организирано преди около 10 дни, като тогава е закупил билет за самолет, двупосочен, така че той изначално е планирал да се върне в България. Той беше споменал, че ще има да пътува, защото трябва да се среща с производителите на вино, с които работи тук за България и че има и личен ангажимент към семейството си", обясни адвокат Любен Казанлиев.

Според прокуратурата, жената не е подавала сигнали за домашно насилие срещу бившия си приятел. Но от полицията и приятелите на Алена твърдят, че двамата с Виктор са имали конфликти.

"Имало е пререкания, имало е изблици от негова страна на ревност", заяви комисар Стойно Цветков от СДВР.

"По данните, които имаме, че той я е преследвал, търсил я е в заведения, в които знаел, че тя ще бъде в този момент. Знаехме за такива случаи, когато са имали проблеми и тя си тръгва от мястото, където са живели и тя се прибира в къщата, където живее нейната майка, че той ѝ е държал тон, че едва ли не тя няма право да го напуска", разказа Любомир Методиев - приятел на Алена Щерк.

Алена и Виктор са имали общ бизнес, докато са били заедно. Разделили се преди около три месеца.

"Последно са се виждали по негови думи преди около месец. От тогава комуникацията им върви по имейл. Изрично го питах и дали е ходил до адреса ѝ, той твърди, че не е", каза адвокатът на Спига.

Адвокатът на заподозрения за убийството на Алена Щерк: До 10-ина дни може да има решение за екстрадиране

В профила си в социалните мрежи Виктор Спига твърди, че се занимава с киберсигурност, а като местожителство посочва Чехия. България ще издаде нова европейска заповед за арест заради новото обвинение - убийство, извършено по особено жесток начин.

По темата работиха: Йоана Миланова и Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Блажевич: Левски тръгна отново нагоре, целта е трофей и първото място (Видео)
Анте Блажевич: Левски тръгна отново нагоре, целта е трофей и първото място (Видео)
Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки на правителството
Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки на правителството