НОВИНИ

Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 30.05.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Украински бежанци ще бъдат настанени временно в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това ще се случи с украинците, настанени в черноморски хотели, които няма къде да отидат след края на месеца, стана ясно от думите на вицепремиера Калина Константинова.

Втори ден продължава преместването на бежанците от морето към държавни бази във вътрешността на страната. Потвърждава се тенденцията от вчера - с влак да пътуват по-малко хора от заявилите интерес, а в Бургас това транспортиране се провали.

В един от хотелите в Слънчев бряг към момента има 1500 бежанци. Два автобуса повече от час чакаха 69 бежанци да бъдат преместени, но за къде - не беше ясно нито на украинците, нито на Агенцията за бежанците. Тамара и съпругът ѝ Дмитрий обаче тръгват, защото не могат да се върнат в Украйна.

"А сега чакаме автобуса и където ни закарат, къде, не знаем. На нас още не са ни казали къде ще ни заведат. Не казва, но ние тръгваме", каза Тамара от Николаев.

"Вчера в Рила са ги закарали. Днес ние не знам", допълни съпругът ѝ Дмитрий.

Най-притеснени от неяснотата са с майките с малки деца.

Елена: На нас никой нищо не ни е съобщил.

- БНТ: Това безпокои ли ви?

Елена: Да, много, защото съм с малко дете. Вчера тези, които заминаха, казаха, че 10 км се ходи до най-близкия магазин, а тук трябват памперси, храна, разбирате и за това се тревожа. Никой нищо не казва, нито една дума, никаква информация.

- БНТ: Къде ще бъдат преместени хората?

Кирил Атанасов, Агенция за бежанците: Нямам представа.

- БНТ: Защото и те нямат?

Кирил Атанасов, Агенция за бежанците: И те нямат, така е, към момента нямаме представа.

7 семейства от украинците искаха да потеглят със собствен транспорт, но се отказаха.

"Ние попълнихме анкети, указали сме, че ще бъде със собствен транспорт. Съгласни сме да потеглим така, но не знаем маршрута, а да се разхождаме напред-назад, няма смисъл, за всичко това са нужни средства", каза Ирина, Донецка област.

57 украински бежанци вече са настанени в почивната база на БДЖ в Паничище

Минути преди автобусите да потеглят от хотелите в Слънчев бряг, стана ясно, че транспортирането с влак се е провалило, заради многото отказали се да пътуват в последния момент и ще бъдат закарани до държавна база в Китен.

"Имаше напрежение да, защото до последно не знаехме къде отиват, но всичко се оправи, както виждате, има напрежение от това, че ние ги чакаме, имахме заявка за един брой хора, имахме заявка за 80 човека тук, че ще се качат, бройката я виждате, че е друга", обясни Ели Николова, представител на БДЖ.

Във Варна ситуацията бе по-спокойна - 78 украински бежанци от хотели по Северното Черноморие тръгнаха към държавните бази с влак.

"Отиваме в Рибарица. Разбрах, че това е планинска местност има живописни места. Благодаря на България", каза Альона Игорнова, Очаков.

Според доброволци организацията по преместването е лоша.

"Никой не даваше отговори на въпросите дали има аптеки, детски градини. Те пишат в Гугъл "Паничище" и виждат, че населението е девет души, а надморската височина е 1386 метра", коментира Роман Коваев, доброволец от Варна.

В социалните мрежи вече се коментира, че умишлено се разпространява информация, която да откаже бежанците от преместването.

"Едва ли не ще ги караме в концлагери и в някакви палаткови лагери извън града, в планини и гори, където те няма да имат никакви условия и може би затова вчера имаше така един слаб ефект на първата вълна от бежанци, които трябваше да пътуват", коментира доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Очакванията са утре да има най-засилен интерес по преместването, тъй като програмата за настаняване изтича.

По темата работиха: Давид Сукнаров, БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско
Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско
Парични бонуси за кръводарителите: Ще спре ли незаконната търговия пред центровете по трансфузионна хематология?
Парични бонуси за кръводарителите: Ще спре ли незаконната търговия пред центровете по трансфузионна хематология?