НОВИНИ

Парични бонуси за кръводарителите: Ще спре ли незаконната търговия пред центровете по трансфузионна хематология?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 30.05.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите у нас предлагат държавата да плаща допълнително на кръводарителите, за да се спре незаконната търговия. Идеята е да получават ваучери в размер на 50% от дневното трудово възнаграждение. Миналата година дарената у нас безвъзмездно кръв е под 23% и в това отношение страната ни изостава от стандартите на Световната здравна организация.

Още подробности вижте в репортажа на Даниела Димитрова.

Иво Минчев от Русе е на 41 години и дари кръв за 41-и път.

"Всеки път се чувствам по-добре. Правя го и заради себе си и заради хората, на които помагам", казва той.

В онлайн платформа инициира кампания „Да спрем търговията с кръв", но веднага получава заплахи. Според наши източници една банка на черно в момента се предлага между 500 и 1000 лева. А според Иво Минчев допълнителният финансов стимул може само да ограничи, но не и да ликвидира незаконното кръводаряване.

"Ако се спре адресираното кръводаряване, тоест - аз дарявам за Иван Иванов Петков от еди-кое си отделение, то този проблем наистина ще изчезне", смята Иво Минчев.

Проф. Георги Михайлов от БСП е вносител на новите промени в Закона за кръвта. Те предвиждат кръводарителите да получават ваучери за около 40 лева, да им се поемат транспортните разходи, ако са до 35 лева, а парите за тонизиращи напитки и храна да се увеличат от 8 на 15 лева.

"Измерване финансово на спасен човешки живот няма и няма да има, така че инвестицията в тая насока е оправдана", смята председателят на комисията по здравеопазване в НС Антон Тонев, който е депутат от "Продължаваме промяната".

"Целта не е само финансовият стимул, целта е да имаме достатъчно кръв и биопродукти, които могат да решат проблемите на здравеопазването, защото има една група хора, които даряват безконтролно и дори в ущърб на собственото си здраве. Това трябва да бъде пресечено", смята Александър Симидчиев, зам.-председател на ПГ на "Демократична България".

За целта ще се промени и структурата на Националните центрове по трансфузионна хематология.

"Да бъдат с централно методично ръководство, да могат да се осъществяват мобилни екипи, които да могат да правят актове на кръводаряване в цялата страна", допълва проф. Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

Промените предвиждат още при спешни случаи на донора да се плащат между 120 и 180 лева за литър кръв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас (обобщение)
Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас (обобщение)
Доц. Киселова за българския вариант на "Магнитски": Възможно е това да е инструмент, който да се използва срещу противници
Доц. Киселова за българския вариант на "Магнитски": Възможно е това да е инструмент, който да се използва срещу противници