НОВИНИ

След сблъсъците край "Стад дьо Франс": Готовността на Франция за домакинство на Олимпийските игри е под въпрос

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:29, 30.05.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Под въпрос е поставена готовността на Франция да организира Олимпийските игри след две години. Причината са неуредиците и хаоса, които помрачиха финала на Шампионската лига по футбол. Имаше и критики към властите заради продажбата на фалшиви билети и неадекватни действия на френската полиция.

Опити за прескачане на загражденията около "Стад дьо Франс" в Париж, сблъсъци със силите на реда, сълзотворен газ - зрителите и спортните коментатори очакваха напрежение и бурни страсти, но не и такива сцени преди финала на Шампионската лига по футбол.

Още по-малко очаквано беше отлагането на началото на срещата с 36 минути заради неуредиците край стадиона. Много от феновете с валидни билети се редиха с часове, но не успяха да влязат навреме, за да видят победата на Реал Мадрид над Ливърпул с 1:0.

Френският вътрешен министър посочи като главни виновници за станалото британските запалянковци с фалшиви билети или без всякакъв билет.

"Служителите на стадиона и на Френската федерация по футбол са очаквали 70 процента фалшиви билети за достъп до футболната среща. При следващото ниво на проверка са установени около 15% фалшиви билети или около 2600. Наличието на толкова много фалшиви билети доведе и до проблемите преди началото на мача. Бих искал да благодаря на служителите на реда, на полицаите, на частните охранители и на стюардите, които запазиха спокойствие и предотвратиха по-голяма драма", заяви Жерал Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Над 100 бяха задържаните за различни нарушения край стадиона - от опит за щурмуване на входовете до кражби. Сблъсъците с агитките по улиците на Париж продължиха и след края на мача. Не закъсняха и критиките на политици - от крайната левица и крайната десница.

"Трябва да се помисли основно как френската полиция да стане по-ефикасна. Защото тяхната роля не е ефикасна. Иначе извиненията може да са всякакви: агресивни запалянковци, фалшиви билети и така нататък", заяви Жан-Люк Меланшон, лидер на френската крайна левица.

"Унизително е, че целият свят ни гледа и всички столици, които ни гледат, разбират, че Франция не е способна да организира големи събития и не може да установи контрол върху тях", каза Марин Льо Пен, лидер на крайната десница.

Критики в този дух поставят под съмнение способността на Париж да се справи с домакинството на Олимпийските игри през 2024 година. Липсват обаче ясни коментари за причините, превърнали радостта на феновете на Реал Мадрид в испанската столица в сблъсъци със силите на реда след победата на техния отбор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Костов, КНСБ: В антикризисния пакет няма мерки за подпомагане на доходите на хората
Любослав Костов, КНСБ: В антикризисния пакет няма мерки за подпомагане на доходите на хората
Челси има нов собственик в лицето на Тод Боули
Челси има нов собственик в лицето на Тод Боули