НОВИНИ

Йордан Божилов: Техническата подготовка за ремонт на бронетанкова техника от Украйна вече тече

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 03.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерство на отбраната вече текат техническите разговори за ремонта на украинска бронетанкова техника у нас. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

По думите му у нас се правят опити да се насади впечатлението, че нищо не е направено за подслоняването на бежанците от Украйна, което не е вярно, и това е част от хибридната война.

"Вчера посетих буферния център в Сарафово. Първото впечатление - детски смях - деца на 4 - 5 години тичат из двора и си играят. До тях са майките - там усмивка вече няма. Опашка от възрастни хора, които се редят да получат храната си - благодарни са, че България ги е приела и им е осигурила всичко. От другата страна са българите, които помагат там и денонощно стоят в базата, защото осъзнават тежестта на ситуацията", разказа той.

Божилов напомни, че всички средства, които държавата харчи за подслона на бежанците у нас идват от европейските фондове.

Той изтъкна, че след бежанската вълна от 2014 - 2015 година никой не е направил план за действие при бежански наплив, в който да се обобщи опита и да се разработят механизми за действие.

С актуализацията на бюджета Министерство на отбраната ще поиска финансово обезпечаване на проектите за модернизация на армията и допълнителни стимули за запазването на качествените хора в армията, както и за привличане на млади офицери. Към момента в Българската армия има близо 6000 свободни места, допълни Йордан Божилов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо: Равенството с Испания съживи амбициите ни за трофей
Роналдо: Равенството с Испания съживи амбициите ни за трофей
Задържаха петима за незаконна сделка с движими културни ценности
Задържаха петима за незаконна сделка с движими културни ценности