НОВИНИ

Георги Гьоков: Ще искаме 10% увеличение на заплатите в държавния сектор от 1 юли, няма да има второ увеличение на минималната заплата

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:48, 02.06.2022
7050
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в държавната сфера от поне 10% от 1 юли, обяви в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Това ще стане с актуализацията на бюджета.

Второ увеличение на минималната работна заплата тази година едва ли ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, допълни той. Данъците ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10% и като се добавят средствата, които досега се получаваха от ковид добавката, тя ще стане 467 лева.

От 1 юли се очаква да влязат в сила и данъчните облекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Работи се и върху идеята максималният осигурителен доход да е обвързан със средната работна заплата като тя се умножи по 2,2.

"Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки "на парче", защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус.", заяви той.

Министър Гьоков все пак се съгласи с критиката, че антикризисните мерки ще са по-малко ефективни при по-бедните.

"Визията ми е, че трябва да се подпомагат тези, които са в най-голяма нужда, но социалната система в България е тромава и работи на солидарен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с кризата и кой не. Затова се налага да подкрепяме повече хора или всички. Няма как да няма ефект от това, въпреки че ефектът ще е по-малък за тези, които имат повече нужда и много по-голям, дори ненужен за тези, които могат да се оправят с кризата", призна той.

Затова от социалното министерство предвиждат реформа, която ще започне в началото на следващата година с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние сме започнали реформа в социалната система, включително цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се справя сам в живота по време на криза или не и да подпомагаме конкретно него", изтъкна Гьоков.

За социалната сфера се предвиждат 1,2 млрд. лева. Парите ще се използват за реформа в социалното подпомагане, подобряване на условията в социалните домове и повишаване на квалификацията на хората без работа.

Към 25 май Агенция по заетостта е намерила работа на 3500 украински граждани, заяви Гьоков. Готов е и проектът за предоставяне на бежанците на помощ за наем на жилище от 400 лв. месечно, които да се изплащат през работодател.

По думите на социалния министър правителството до момента се справя перфектно с бежанската криза като е предоставило едни от най-добрите условия, които биха могли да бъдат предоставени.

"Какво се случи – не съвпаднаха желанията и очакванията на украинските граждани с условията, които им се предлагат в момента. Но аз продължавам да твърдя, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което може да предложи държавата и е по-добро от това, което се предлага в други страни", каза Георги Гьоков.

Според него по казуса се води очерняща кампания от страна на една от политическите сили у нас.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов е носител на голямата награда в категория "Спорт" на фондация "Енчо Керязов"
Йосиф Миладинов е носител на голямата награда в категория "Спорт" на фондация "Енчо Керязов"
Андриан Краев: Можем да се справим със Северна Македония без проблем
Андриан Краев: Можем да се справим със Северна Македония без проблем