НОВИНИ

Любомир Каримански: Твърдо сме "За" въвеждането на еврото

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 02.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Твърдо сме за въвеждането на еврото. Това заяви в "Денят започва" Любомир Каримански, депутат от ИТН и председател на бюджетната комисия в НС. Необходимо е обаче да има широкомащабна информационна кампания, да се изпълнят определени критерии, да се дефинират ползите и рисковете, допълни Каримански.

По думите му оперативно и технически сме готови, но най-неподготвени сме на политическо ниво, тъй като липсва следването на стратегически план за еврото.

Показа хърватската стратегия за приемане на еврото, която е разработена април 2018 г. Каза, че и в България е имало наченки за такива планове през 2017 г. и 2018 г., но около пандемията фокусът е бил изместен.

В един такъв план важно е съдържанието, в него има посочени всички ползи, разходите, рисковете, така че обществото да е спокойно. Това искаме и ние, не е задължително техническият и оперативен план да изостава, ние сме много по-напред с него.

Според Каримански референдумът сам по себе си не работи в полза на гражданите, а ако по темата се използва референдум, то ще се изгуби време. Обществото трябва да е спокойно за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото, каза още Любомир Каримански.

Той отчете липсата на действия по закона за КПКОНПИ.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андриан Краев: Можем да се справим със Северна Македония без проблем
Андриан Краев: Можем да се справим със Северна Македония без проблем
189 са новите случаи на коронавирус
189 са новите случаи на коронавирус