НОВИНИ

Войната: Украйна ще получи още въоръжение от САЩ и Германия. Русия все по-близо до превземане на Северодонецк

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:06, 01.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

По време на офанзивата си в Източна Украйна руските сили са на път да превземат Северодонецк. Според кмета на града 60% от него са под руски контрол, украинските сили държат 20%, а останалите 20% са "ничия земя", в която се водят ожесточени сражения.

Руски удар срещу химически завод попадна в резервоар с азотна киселина. Заради отровните изпарения във въздуха останалите в града жители бяха предупредени да не излизат от бомбоубежищата.

Ситуацията в целия Донбас е много тежка, каза украинският президент Володимир Зеленски:

"Северодонецк, Лисичанск, Куракхово са в епицентъра на конфронтацията. Като се има предвид наличието на голямо производство на химикали в Северодонецк, ударите на руската армия там, включително въздушни бомбардировки "на сляпо", са просто безумни", каза той.

САЩ ще предоставят на Украйна реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Хаймарс (HIMARS) съобщи президентът Джо Байдън. Ракетите са с обсег до 80 км и Киев ще изпълни условието да не обстрелва територията на Русия, каза държавният секретар Антъни Блинкен. Това е част от пакет с оръжия за 700 млн. долара. В статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс", Байдън посочва, че САЩ нямат за цел да свалят от власт Владимир Путин и не искат от Украйна териториални отстъпки, за да се прекрати войната.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира новината от Вашингтон с думите, че американските власти "наливат масло в огъня", което не помага за подновяването на преговорите между Москва и Киев.

Германия също ще предостави на Украйна съвременни системи за ПВО, обяви в Бундестага канцлерът Олаф Шолц. Става дума за ИРИС-Т (IRIS-T) - най-съвременната система, с която разполага страната. Външният министър Аналена Бербок изтъкна пред депутатите, че руските сили сриват със земята градове и села в Източна Украйна от безопасно разстояние, преди да влязат в тях. Затова е важно украинската армия да получи средства за отбрана.

Швейцария наложи вето върху искането на Дания да изпрати в Украйна бронетранспортьори "Пираня III", които са швейцарско производство. Аргументът е политиката за неутралитет, по силата на която Берн не доставя оръжия в зони на конфликт.

Руската армия унищожава доставени в Украйна западни оръжейни системи, обяви днес говорителят на военното министерство в Москва Игор Конашенков. Агенциите, които го цитират, посочват, че в условия на война информацията на воюващите страни не може да бъде потвърдена.

Днес "Газпром" съобщи, че е спрял доставките за Дания, чиято енергийна компания "Орстед" отказа да плаща в рубли. По същата причина остава без газ германското подразделение на "Шел".

На фона на войната в Украйна днес датчаните решаваха на референдум дали да се присъединят към политиката на ЕС по сигурност и отбрана. Дания е сред основателките на НАТО, но преди 30 години гражданите ѝ избраха да не се занимават с отбранителната политика на ЕС. По данни от екзитпол 69% от тях подкрепят промяна на това решение. 31% са против.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна си осигури двубой с Уелс за място на Мондиала
Украйна си осигури двубой с Уелс за място на Мондиала
Везенков доближи Олимпиакос на победа от финала в Гърция
Везенков доближи Олимпиакос на победа от финала в Гърция