НОВИНИ

Джони Деп спечели делото за клевета срещу Амбър Хърд

Калина Попова
от Калина Попова
22:34, 01.06.2022 (обновена)
9762
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

Актьорът Джони Деп спечели делото за клевета, което заведе срещу бившата си съпруга Амбър Хърд.

Седемчленното жури в съда във Феърфакс, Вирджиния единодушно реши, че есето на Амбър Хърд, публикувано във в. "Вашингтон пост", в което тя се описва като жертва на домашно насилие, е оклеветяващо Джони Деп, макар името му да не е споменато никъде. Актрисата бе осъдена да изплати на бившия си съпруг 15 милиона долара обезщетение заради твърденията, навредили на кариерата му и публичния му образ.

Хърд също трябва да получи обезщетение от 2 милиона долара, тъй като заседателите отсъдиха, че срещу нея е водена медийна кампания от страна на Деп и негов адвокат. Така реално актьорът печели 13 милиона.

Делото, започнало през април т.г, е последното от редица съдебни битки между бившата холивудска двойка след бурния им развод през 2016 г. Заключителното заседание във Феърфакс бе още в петък (27 май) но съдебните заседатели се оттеглиха за уикенда и дискутираха присъдата през целия вторник (31 май). Днес съдията прочете решението пред Амбър Хърд, защитниците ѝ и адвокатския екип на Деп.

"Разочарованието, което изпитвам днес, е неописуемо. Съкрушена съм, че планината от документи и доказателства не бе достатъчна, за да се противопоставя на непропорционалната власт и влиянието на бившия си съпруг. Тъжна съм, че изгубих това дело, но е още по-тъжно, че явно изгубих изконното право да говоря свободно", заяви Амбър Хърд.

Джони Деп не присъства на изчитането на присъдата, но публикува становище в Инстаграм:

"Преди шест години моят живот, животът на децата ми, на най близките ми, а и на хората, които ме подкрепят, се промениха завинаги - само за миг.

Неверни и много сериозни криминални обвинения, разпространени в медиите, провокираха безкраен поток от омраза към мен, въпреки че нямах повдигнати обвинения. Тези твърдения обиколиха света за наносекунда и имаха разтърсващ ефект върху живота и кариерата ми. Шест години по-късно съдебните заседатели ми върнаха живота. Смирено благодаря.

Надявам се, че моята битка ще помогне на много мъже и жени, попаднали в моята ситуация, да не се предават. Надявам се и, че презумпцията "невинен до доказване на противното" ще се завърне както в съдилищата, така и в медиите".

View this post on Instagram

A post shared by Johnny Depp (@johnnydepp)

В продължение на шест седмици съдията и журито изслушаха свидетелските показания на двете страни. От представените в съда аудиозаписи, снимки и чатове стана ясно, че връзката на двамата актьори е била много размирна и двамата са имали гневни изблици един към друг. Въпреки това доказателствата и най-вече призованите свидетели наклониха везната в полза на Деп.

Кейт Мос свидетелства в съда в подкрепа на Джони Деп

Несъмнен принос за развоя на делото имаха адвокатите на двамата актьори, които се бяха подготвили с голям списък от свидетели и немалко скандални твърдения. Екипът на Джони Деп обаче успя да намери пробойни в защитата на Амбър Хърд.

Амбър Хърд призна, че е излъгала под клетва

Заключителните речи на защитниците бяха фокусирани най-вече върху последиците за двамата актьори, предизвикани от големия обществен интерес към процеса.

Илейн Бредехофт, адвокат на Хърд, заяви, че искът за клевета на Деп и кампанията за "глобално унижение" са превърнали живота на актрисата в "чист ад".

"Това унищожи живота ѝ. То я погълна. Тя получава смъртни заплахи", каза Бредехофт пред журито.

Бенджамин Чу, един от адвокатите на Деп, контрира, че макар клиентът му да е имал проблеми с наркотиците и алкохола, не е насилник.

"Той не заслужава животът и наследството му да бъдат унищожени от една ужасна лъжа. Умоляваме ви да му върнете името, репутацията и кариерата", каза Чу на журито.

Снимки: БГНЕС

Делото, което беше излъчвано на живо онлайн и по телевизията, предизвика фурор в САЩ и сред феновете на двамата актьори по целия свят. Анализатори го определят като един от най-знаковите процеси след появата на движението MeToo - заради което много жени проговориха за преживяно физическо и сексуално насилие в холивудските среди.

Една от основните тези на адвокатския екип на Деп бе, че в този случай Амбър Хърд се е възползвала от движението, за да обвини бившия си съпруг в насилие и да навреди на кариерата му.

Подробности за съдебния процес вижте тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чилич обърна Рубльов в петсетов двубой в Париж
Чилич обърна Рубльов в петсетов двубой в Париж
Бивши и настоящи пилоти участваха в състезание в памет на Ричард Груев
Бивши и настоящи пилоти участваха в състезание в памет на Ричард Груев