НОВИНИ

Ще са нужни 200 години за цялостно саниране на сградите у нас, твърди гражданска асоциация

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 01.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

93% от сградите у нас не са енергоефективни, сочи изследване на Министерството на регионалното развитие. За 15 години по програмата за енергийна ефективност са санирани едва 2000 от над 60 000 многофамилни жилищни сгради, които имат нужда. Към тях се прибавят и още 650 000 еднофамилни жилища.

От Асоциацията "Да обновим България" се опасяват, че ако продължаваме с тези темпове, ще са нужни 200 години, за да обновим жилищата си.

Прогнозата за обхвата на продължението на програмата за енергийна ефективност не е добра. Изследване на "Алфа Рисърч" показва, че над 80% от хората в Бургас, София и Габрово знаят за Националната програма и са се опитвали да кандидатстват.

Между 30 и 50% от кандидатствалите обаче не са одобрени, затова част от хората са предприели собствени ремонти.

  • 71% от анкетираните заявяват, че искат да участват в нова фаза на Националната програма за обновяване за енергийна ефективност при изискване за съфинансиране от страна на собствениците.
  • 36% биха разчитали на лични спестявания
  • 24% - на кредит
  • 36% нямат възможност за съфинансиране

- Добре, ама тук живеем доста пенсионери, с тия пенсии как да го направим, държавата трябва.
БНТ: А какъв процент са склонни да платят хората?
- Ами 50% можем да си платим.

Това е и настояването на центъра за енергийна ефективност - искат държавата да не финансира на 100% санирането, защото така много хора няма да могат да се възползват.

"Вариантът, ако етажните собственици искат да вземат нещата в свои ръце, е да има субсидия от 50%, която те да мога да изплащат чрез безлихвени кредити. Разбира се, има и енергийно бедни хора, които не могат да си позволят да участват", коментира д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

Блокът на Любомир Йотов е саниран частично, не всички имали възможност да участват, а националната програма им се видяла трудна за изпълнение.

"Много сложна организация, трябва да има домсъвет, регистрация", коментира Йотов.

С нелеката задача в друг столичен блок се заел дългогодишният домоуправител Оник Пилибосян. Три папки с документи и месеци наред ходене по институции. Резултатът - 30% по-ниски сметки и красив външен вид.

"Започнал съм по европейската програма с 50% наше участие, после на 25% и накрая минахме на безплатно участие в националната програма. Тези документи по тези програми също бяха безплатни - тоест, изпълнението на техническото обследване с технически паспорт и енергийното обследване с енергийния паспорт", обясни той.

Липсата на достатъчно информация по програмите, както и на единен офис също се явяват пречка за кандидатстване по новите програми за енергийна ефективност, очаква се всеки момент да се доуточнят регламентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция е новият европейски шампион до 17 години
Франция е новият европейски шампион до 17 години
Второ поражение за България от Словения
Второ поражение за България от Словения