НОВИНИ

Вицепремиерът Kонстантинова ще бъде изслушана в НС заради преместването на бежанците

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:16, 01.06.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Изявлението на вицепремиера Калина Kонстантинова по повод преместването на украинските бежанци провокира напрежение в парламента. От ГЕРБ поискаха Константинова да се яви в зала, за да обясни позицията си. Пълна подкрепа за думите си вицепремиерът получи единствено от съпартийците си от "Продължаваме промяната". Утре Калина Константинова ще бъде изслушана от депутатите.

Още в началото на пленарния ден от ГЕРБ излязоха с декларация, в която заявиха, че вече всички искат оставката на Калина Константинова.

Докато пристигне нейната оставка, ние обаче искаме г-жа Константинова да продължава да идва на тази трибуна. За да можете вие, народните представители от управляващата коалиция, когато гледате наглата ѝ усмивка, всеки път да си мислете за Български пощи, украинските майки, за вагоните към Ямбол и автобусите към Паничище и за собствения си срам, че продължавате да търпите всичко това", заяви Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС.

За оставки заговориха и от другата опозиционна партия - "Възраждане".

Държа да напомня че позицията на "Възраждане" е оставка не само на Калина Константинова, но и на цялото правителство за неадекватната му политика не само по отношение на настаняването на чуждите граждани, бягащи от войната, каза Петър Петров от "Възраждане".

Хаос и напрежение в бежанския център в Елхово. Недоволни украинци си тръгнаха

Коалиционните партньори от "Има такъв народ" напомниха, че са предупреждавали за случващото се в момента, а от от "Демократична България" определиха изявлението на Константинова като грешка.

Управляващата част от коалицията и Калина Константинова, която отговаря точно за проблема с бежанците, трябваше да имат достатъчно акъл да се сетят какво ще стане на 31 май, защото ние ги предупреждавахме, че не можеш да сложиш едни хора в 5-звездни хотели, а след това във фургони и палатки и ще има проблем, каза Тошко Йорданов, "Има такъв народ".

Очевидно беше недомислена тази комуникация, която създаде много повече въпроси, отколкото отговори. Г-жа Константинова ще се яви в парламента и се надявам, че ще видим едни много по-балансирани и ясни послания, които да отговарят на практическите въпроси как ще се погрижим за украинските бежанци, каза Христо Иванов от "Демократична България".

ПП: Ние стоим зад вицепремиера Константинова

За повече баланс призоваха и от БСП:

Естествено, че трябва да се окаже нужната помощ, но заедно с това нещо трябва да обръщаме внимание и на нашите съграждани. Така че тук трябва действително да има баланс на всичко, което се прави, каза Борислав Гуцанов, БСП.

Председателят на Агенцията за бежанците: Максимум до 72 часа е предвиденият престой в буферни зони

Вицепремиерът Константинова обаче получи пълна подкрепа от съпартийците си от "Продължаваме промяната". Отново в декларация те определиха като евтин популизъм искането на ГЕРБ.

Това, колеги от ГЕРБ, е срамно. Уж загрижената опозиция, която не е готова дори да гласува в зала за здравното осигуряване на бягащите от войната, винаги е готова да прави внушения, да излага неверни твърдения и да създава необосновано чувство за хаос, каза Инна Иванова от "Продължаваме промяната".

Днес в кулоарите на парламента стана ясно още, че след снощния коалиционен съвет депутатите очакват до края на следващата седмица актуализацията на държавния бюджет да влезе за разглеждане в пленарната зала.

По темата работиха: Гергана Гайдарова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще бъдат изслушани в НС утре
Директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще бъдат изслушани в НС утре
България все още не изпълнява условията за приемане на еврото
България все още не изпълнява условията за приемане на еврото