НОВИНИ

Настаняването на украинските бежанци в страната продължава по план

Александър Марков
от Александър Марков
18:11, 01.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за украинските бежанци беше основна и на днешното правителствено заседание. Вицепремиерът Калина Константинова изнесе доклад за действията на държавата, а от думите на министри стана ясно, че институциите продължават по приетия вече план.

Два дни, след като вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на украински бежанци във вътрешността на страната, днес колегите ѝ очакваха доклад от нея - как върви преместването.

"В оперативно заседание ще имаме доклад от вицепремиера Калина Константинова, за да ни даде точна информация как се движи преместването на украинските граждани с точните етапи", заяви премиерът Кирил Петков.

Председателят на Агенцията за бежанците: Максимум до 72 часа е предвиденият престой в буферни зони

Прекратяването на плана, по думите на вицепремиера Константинова, се наложи поради масови специфични и персонални желания на бежанците, които държавата не може да удовлетвори и поради празните автобуси и влакове, които трябваше да разселят бежанците във вътрешността на страната. От думите на министри след доклада на Константинова обаче се разбра, че държавата все пак продължава по план.

"Има точен и ясен план на правителството как се работи. Общо взето, от волята на самите бежанци е дали искат да се преместят в държавните бази или не. Насила никой не може да ги накара. Те са направили своя избор. Там, където са настанени в държавните бази, са настанени и се обгрижват съгласно решението на МС, така че не виждам никаква драма", коментира Иван Иванов, министър на земеделието и храните.

В различните държавни бази, където се настаняват бежанци, процесът тече гладко, стана ясно от думите на Иванов.

"Където са настанени в бази на Министерство на земеделието, вчера са настанени хората, чувстват се добре, всичко е нормално и нямаме драма. Към днешна дата са 200 души настанени в наши бази и ще продължаваме да настаняваме, няма никакъв проблем", добави Иванов.

Според социалния министър няма основания за искане на оставка на Калина Константинова заради процеса по преместване на бежанците.

"Предоставихме на украинските бежанци най-добрите условия в сравнение с всички страни в Европа, където има бежанци. До момента аз нямам забележки, оттук нататък ще наблюдавам процесите по преместване от хотелите по почивните станции. Критиците на правителството и критиците на министър Константинова да помислят и да направят преценка на това, което са направили, да видят какво е направено в другите държави и тогава да критикуват и да искат оставка, защото аз мисля, че нямат основание", каза Георги Гьоков.

Президентът коментира, че политиката на страната към бежанците трябва да бъде внимателна и постоянна, но същевременно, че бежанците трябва да следват указанията на българските институции.

"Явно това е болезнена тема и за тях, и за българската държава, се оказа. Нашата политика по отношение на бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент, защото помните в началото на кризата кой беше основният приоритет - да интегрираме тези хора в нашето общество, а сега ние го задраскваме. И в това отношение, при положение, че ние имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри, инженери, а и не само такива, всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получат такава възможност", заяви президентът Радев.

От началото на войната в Украйна в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначен е нов директор на Изпълнителна дирекция по лозата и виното
Назначен е нов директор на Изпълнителна дирекция по лозата и виното
С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово
С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово