НОВИНИ

Напрежение беляза преместването на украинските бежанци в Елхово - какви са причините? (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 01.06.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

И днес напрежение и недоволство сред украинските бежанци, в опит на държавните органи да ги преместят. Те оплакват от условията - от липса на храна, вода и най-вече от липсата на информация къде и какво ги очаква. Опозицията използва ситуацията и засили атаката срещу управляващите, поиска изслушване в пленарна зала на вицепремиера Калина Константинова.

Президентът напомни на кабинета, че в началото на кризата приоритетът е бил интеграцията на украинците. В отговор министри обясниха, че действат по план и са предоставили на украинските бежанци най-добрите условия в сравнение с всички страни в Европа.

Първите украински бежанци напуснаха буферния център в Елхово. Те се отправиха към държавни бази в страната. Напрежение и недоволство имаше в ранните часове на деня, но към края на деня ситуацията се успокои. Останали са около 300 човека, които бяха настанени вчера.

Шест автобуса откараха майки с деца в Старозагорски минерални бани. В база в Ястребино се отправи друг лъч. Има украински граждани, които ще бъдат насочени към Пловдив и Бургас. Има хора, които се нуждаят от болнично лечение. Мнозина тръгнаха със собствения си транспорт към Бургас. Храна и вода има за всички. От Агенцията за бежанците и от БЧК се грижат за реда и за организацията.

Украинци напуснаха държавна база във Велико Търново - оплакаха се от лоши условия

Напрежението в центъра започна още снощи, а днес ескалира - стигна се и до няколко конфликтни ситуации. Част от украинците се оплакваха, че няма храна, вода и им е било студено снощи. Най-големият проблем се оказа липсата на информация кога и къде ще бъдат отведени. Други сами напуснаха Елхово.

"Ние не знаем къде ще ни отведат. Защо? Ние сме хора, които искаме да знаем истината. Защо не ни казват? Да ни кажат 5 дни, 3 дни и къде ще ни откарат", призова една от бежанките.

Все повече украински бежанци напускат България

От Агенцията за бежанците, Българския Червен кръст и агенция "Миграция" се опитваха цял ден да осигурят спокойствие.

"Важното е, че ги организирахме, те сами започнаха няколко украинки да правят списъците, активни са, разбират каква е ситуацията, помагат ни. Разбира се, те искат да знаят къде отиват и аз затова бързам с тази информация - да успокоим допълнително хората, защото това са базите, където ще бъдат настанени за следващите три месеца".

До края на деня се очаква в буферния център в Елхово да пристигнат още украински бежанци. Те ще останат там максимум три нощи, след което ще бъдат пренасочени към държавни бази.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин (Благоевград) обяви шест контроли
Пирин (Благоевград) обяви шест контроли
80-годишна медицинска сестра не спира да работи, за да помага на родното си село
80-годишна медицинска сестра не спира да работи, за да помага на родното си село