НОВИНИ

Сериозен недостиг на работници в Испания преди летния сезон

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:24, 01.06.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Преди началото на летния сезон, Испания е изправена пред сериозна криза. Причината е недостигът на работници в сферата на туризма. Но тежкият дефицит застрашава не само един, а всички сектори на икономиката.

След две години пандемия, Испания се готви за първото лято без ограничения и забрани. Но се оказва, че туристическият бранш е изправен пред ново предизвикателство - няма сервитьори. Липсата на кадри сериозно застрашава успеха на сезона, очакван с големи надежди.

"Прогнозите са за ръст на туризма и нарастваща нужда от персонал. Но се оказва, че на пазара на труда не могат да се намерят квалифицирани работници за работа в кухнята или като сервитьори", казва Хуан Хосе Блардони, председател на Асоциацията на работещите в туризма - Мадрид.

Секторът се нуждае от допълнителни 50 000 работници тази година на фона на нарасналото търсене на услуги. Но има и друг аспект. В Испания в момента 165 000 работници, заети преди в туризма, живеят само от обезщетения за безработица. Това означава, че те или не искат да се връщат на досегашната си работа, защото не я намират за достатъчно привлекателна, или търсят съвсем друго поприще.

"Гъвкавостта и допълнителните плюсове на една работа са много важни, когато хората решават. Става дума за това как една работа ще се впише в живота ми, а не как животът ми ще се впише в работата", казва Хуанви Мартинес, директор на агенция за набиране на работници.

Това е една от последиците от пандемията. Част от преосмислянето на живота по време на затварянето е свързано и с оценката на работата. В Съединените щати се говори за така наречената "голяма оставка" - много хора са напуснали работа в търсене на по-смислена или по-ценна за тях заетост.

"Това е повече от "голяма оставка". В Испания може да се нарече и "голямата ротация". Наблюдаваме процес, при който работниците сами си сменят работата в търсене на различни условия", казва Хуанви Мартинес, директор на агенция за набиране на работници.

Постпандемичните промени в пазара на труда тепърва ще са изпитание за икономиките. Оценките са, че в Испания ще бъдат създадени 700 000 нови работни места в следващите години, които ще останат незаети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров и Кирил Десподов: Респект към противника, но искаме да победим
Ясен Петров и Кирил Десподов: Респект към противника, но искаме да победим
Неймар е под въпрос за контролата с Южна Корея
Неймар е под въпрос за контролата с Южна Корея