НОВИНИ

Норвежец, издирван за тероризъм, е задържан в Стара Загора

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 01.06.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, е задържан в Стара Загора, съобщиха от Специализираната прокуратура. Извършено е претърсване на адреса на лицето в гр. Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

Мъжът е арестуван на 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична операция под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведена съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност” и МВР.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха каналджия, укрил незаконни имигранти в камион
Задържаха каналджия, укрил незаконни имигранти в камион
Празник на 1 юни: Нека всеки ден е ден на детето (Снимки)
Празник на 1 юни: Нека всеки ден е ден на детето (Снимки)