НОВИНИ

Хаос и напрежение в бежанския център в Елхово. Недоволни украинци си тръгнаха

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 01.06.2022
18965
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в бежанския център в Елхово - украинци разказват, че имат проблем с водата и храната за децата. Твърдят и че стоят на студено.

В центъра са настанени над 560 украински граждани. Снощи украинци са си тръгнали, защото са недоволни от условията. Някои са си тръгнали с таксита. Други и в момента са на автогарата в Елхово, за да се върнат в Бургас и да търсят място, където да бъдат настанени, но вече на техни разноски.

Напрежението в центъра избухна и след като започнаха да пристигат автобуси, които да преместят най-уязвимите в държавни бази - майките с деца до 3 години и инвалидите. Настъпи хаос, защото на украинците не им стана ясно кой къде трябва да се качи и къде ще бъде преместен.

Инвалидите ще бъдат извозени до бази в Старозагорски минерални бани, а майките с децата ще бъдат настанени в бившия пионерски лагер в Ястребино. Направени са списъци, така че семейства да не бъдат разделяни.

"В момента се допълват списъците, които бяха започнати сутринта, за да можем да направим филтъра за най-уязвимите хора, които са попаднали в буферния център да отидат на подходящо място - пенсионерите, хора с деца над три години, които биха могли да изчакат още една вечер тук и четвъртия списък, той е малък - имаме десетина човека, които са дошли с автомобили. Четири автобуса пътуват - те са тръгнали някъде към 10 без 10 от Пловдив. Това са автобуси, които са осигурени от Министерството на транспорта. Ще дойдат за да започнат хората да се качват с багажа, да се разпределят по бази. Освен Ястребино имаме вече и Старозагорски минерални бани, където е по-подходящо за хора с малки дечица", каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Вижте повече от самите украинци във видеото

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър: Българското небе винаги ще има кой да го пази
Военният министър: Българското небе винаги ще има кой да го пази
Радев: Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие
Радев: Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие