НОВИНИ

Радев: Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
12:04, 01.06.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите. Румен Радев коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

"Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука", допълни президентът.

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна относно украинските граждани.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности - като лекари, медицински сестри и инженери. Всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност, но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения", добави Румен Радев.

По думите му пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство в Европейския съюз.

"Трябва да има ясна идентификация на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, защото ако има неадекватни решения те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите", каза още Румен Радев.

Държавният глава откри 15-ото Международно ревю "Хемус 2022 – защита, антитероризъм и сигурност".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос и напрежение в бежанския център в Елхово. Недоволни украинци си тръгнаха
Хаос и напрежение в бежанския център в Елхово. Недоволни украинци си тръгнаха
Алън Пардю няма да води повече ЦСКА
Алън Пардю няма да води повече ЦСКА