НОВИНИ

Само пред БНТ: Външният министър на Азербайджан за двустранните отношения с България

Симеон Иванов
от Симеон Иванов
09:38, 01.06.2022
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов е на посещение у нас по покана на външния ни министър Теодора Генчовска по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан. Той проведе срещи с Румен Ряадев, Генчовска и други официални лица.

Външният министър на Азербайджан: Ще доставяме газ за България в продължение на 25 години

Джейхун Байрамов се съгласи да даде специално интервю за БНТ.

На 5 юни честваме 30 години от учредяването на двустранните взаимоотношения между България и Азербайджан. Какво постигнахме за тези три десетилетия и в кои сфери можем да надградим?

Джейхун Байрамов: Вие всъщност се фокусирате върху една много специална и важна дата – 5 юни - началото на връзките между нашите две страни. Тази дата празнуваме като начало на дипломатическите отношения между Азербайджан и България. Разбира се нашите двустранни отношения са се развивали в различни сфери и в различни измерения. Това са години на сътрудничество в международни форуми.

Днес ние проведохме първият стратегически диалог между България и Азербайджан, който се основава на един много важен договор, подписан през 2015 година от нашия президент г-н Алиев в София. Това е документът за стратегическо сътрудничество между нашите две държави в областта на икономиката, търговията, енергетиката, туризма, селското стопанство, отбраната и образованието, както и в други сфери, в които имаме общи интереси.

От голямо значение е и сътрудничеството между парламентите ни. Имаме групи за приятелство между нашите две страни. В сферата на дипломацията това е много важно, защото в тях ние интензивно обсъждаме двустранното ни сътрудничество.

Азербайджан дълги години е бил и продължава да бъде надежден партньор на много европейски страни в доставките на нефт и нефтопродукти, а в края на 2020 година започнахме и доставки на газ с изграждането на втория етап на Южния газов коридор. Това е т.нар. Трансадриатически газопровод, който позволи да започнем доставки от газовите резерви в Каспийско море за Европейския пазар.

България е сред първите страни в ЕС, заедно с Италия и Гърция, която започна да получава газ от Азербайджан. Може би сте запознати, че все още срещаме трудности за пълното прилагане на тези ангажименти, поради факта, че интерконекторът България-Гърция не е напълно готов. Сега нашите български колеги работят усилено за да довършат този проект. Очакваме това да стане колкото се може по-скоро тъй като е свързано с преките доставки на газ към България. Междувременно докато чакаме завършването на интерконектора колегите от министерствата на енергетиката на България и Азербайджан и консорциумът, който отговаря за доставките и продажбите на газ на европейския пазар, работят в тясно сътрудничество, за да постигнат някой междинни договорки.

Същевременно, като говорим за икономическото ни сътрудничество, е важно да отчетем и негативния ефект от ковид пандемията, която доведе до намаляване на търговския обмен между страните ни, който до 2021 година не беше с положителни резултати. Хубавото е, че положителните тенденции се завръщат, стокооборотът между страните ни е в размер на 50 млн. долара, през първите 4 месеца на тази година отчитаме ясен, което е обещаващ резултат.

Това много ни радва и в разговорите в междуправителствената търговска комисия ще можем да обсъждаме повече общи проекти и нови възможности.

Същевременно, докато като говорим за енергетика и икономическо сътрудничество, и цитираме цифри, не бива да пропускаме и хуманитарните измерения в сътрудничеството между нашите народи, което е с още по-дълга история от дипломатическите отношения, чиято 30-а годишнина празнуваме през настоящата година.

Извън енергийната дипломация, която се явява основен приоритет в двустранните ни отношения, има ли намерения да се работи по сближаването на народите ни в културен и хуманитарен аспект?

Джейхун Байрамов: Нашите изтъкнати поети и писатели са превеждани на български език още през 19 век. Същевременно класиците на българската литература като Вазов, Ботев, Емилиян Станев и други са обичани и превеждани в нашата страна. Това разбира се е само една характеристика на връзките между страните ни между нашите народи. Имам удоволствието да отбележа, че в Азербайджан има славянски университет, където от 2004 година се преподава български език, литература и култура.

Друго хуманитарно измерение на сътрудничеството между страните ни са проекти за обновяване и възстановяване на исторически места в област Велико Търново с помощта на азербайджанска фондация. Имаме също така дългогодишна практика за обмен на студенти и преподаватели между университетите в България и Азербайджан. Това е една изключително обещаваща сфера в бъдещите отношения между нашите две страни.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джорджо Киелини ще продължи кариерата си в САЩ
Джорджо Киелини ще продължи кариерата си в САЩ
От днес украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието, трябва да ги напуснат
От днес украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието, трябва да ги напуснат