НОВИНИ

Земеделци в Садово протестираха след щетите от градушката

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 01.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделски производители от община Садово, чиято реколта беше напълно унищожена от снощната градушка, блокираха с жива верига международния път към Турция.

Хората обявиха гражданско неподчинение в опит да бъдат чути проблемите им. След поредна забрана за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет, падналата градушка унищожи 10 хил. декара насаждения. Стопаните се заканват да продължат с протестите си.

Близо час продължи тази сутрин протестът на земеделските производители, загубили продукцията си след снощната градушка. Реколтата от тиквички, домати, пъпеши и пипер на около 100 производители, е унищожена от 80 до 100%. Хората настояват да получат помощ от държавата, за да преодолеят тези големи загуби. И днес направиха пореден опит да преговарят с представители на фонд "Земеделие", но повечето фермери напуснаха срещата, недоволни от чутото.

Земеделците обясниха, че чиновниците само ги "мотаят" с протоколи и административни спънки и припомниха, че все още чакат комепнсации за продукцията си от миналата година, която също беше унищожена след забрана да се стреля по градоносните облаци заради прелитащ самолет. Стопаните настояват още да се създаде гаранционен фонд и парите от него да се дават на фермерите, пострадали от природни бедствия без оглед от размера на щетите.

В рамките на по-малко от месец, в района пада градушка за втори път. Хиляди декари, засети със зеленцуци, царевица и слънчоглед, са изравнени със земята. Поливните системи също са унищожени, кладенците са затлачени.

"Капково напояване, обработки, торове, скъпи препарати, 300 декара чушки, ечемик, 18 оранжерии, 18 декара домати, всичко сме на нула. Имали сме и застраховки - 1 стотинка няма. Всеки казва, че и корените трябва да са отгоре, и капковото, за да даде държавата 1 стотинка", каза Виолета Георгиева – агроном.

"Въпросът е да не се повтаря да ги има тези щети, това е въроса, не може или наводнение да ни хваща или градушка да ни бие при положение, че имало самолет, който минавал", допълни Христо Атанасов от село Чешнигирово.

Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско

От площадките за борба с градушките в района вчера са обработили общо 7 градоносни клетки. Изстреляни са над 60 ракети. Един от облаците обаче се развива в град, след забрана да се стреля по него, заради прелитащ пътнически самолет.

Клетката стана като мечка, което е на практика ледена стена, то не е сбор от ледини зърна, то направо е ледена стена. Тоест, това където и да падне, ще направи страхотни поразии", обясни Никола Ковачев – полигон "Борба с градушките", Поповица.

Заради протеста днес, се образуваха километрични опашки. Блокадата на пътя, който свързва по-малките населени места с Пловдив, доведе до напрежение. Стопаните се заканиха, че протестите им ще продължат и утре, защото няма разбиране от страна на институциите.

От своя страна земеделският министър обясни, че неговото ведомство няма вина за случилото се и че Агенцията по градушките е обезпечена с всичко необходимо, за да изпълнява своите задължения. Обеща и помощ на пострадалите стопани.

"Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, тя се заплаща на 100% на база на техните представени разходи. Държавен фонд "Земеделие" разполага тази година с 5 милиона лева, с които да обещетява за пропаднала продукция по линията за държавна помощ за подкрепа при пострадали от неблагоприятни климатични условия", обясни министър Иван Иванов.

Ще се търси механизъм за обезщетения и при унищожена под 100% продукция, обясниха още от министерството. И призоваха стопаните да се включат със свои представители в комиисиите, които описват щетите.

По темата работиха: Мариела Хубинова, Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е важно да знаем, когато шофираме с дете в колата?
Какво е важно да знаем, когато шофираме с дете в колата?
Цончо Ганев, "Възраждане": Мерките са половинчати, пенсиите ще се вдигнат реално с 4%
Цончо Ганев, "Възраждане": Мерките са половинчати, пенсиите ще се вдигнат реално с 4%