НОВИНИ

Гуцанов, БСП: Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета до 25 юни

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 01.06.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Политика
Слушай новината

Бюджетът трябва да влезе другата седмица в НС. Първо през комисия, след това в пленарна зала. Целта е до 25 юни да бъде приет, за да може от 1 юли да стане това толкова очаквано за 2 млн. пенсионери увеличение на пенсиите с 25%. Това каза в "Денят започва" Борислав Гуцанов от БСП.

Той заяви, че от партията не са готови да отстъпят от нито една от мерките. Но трябва да има диалог между четирите партии, за да има мъдро решение, каза Гуцанов. Това, за което БСП ще настоява, са безспорно пенсиите, които ще се променят на два етапа - от 1 юли с увеличение до 25% и от 1 октомври - да има по-голяма справедливост в пенсионната система.

На второ място това е мисълта за младите семейства. От 4500 необлагаемият минимум за тях да стане 6000 лв., което означава по 50 лв. на месец за едно дете, по 100 лв. за две деца.

Гуцанов заяви, че целта на антикризисните мерки на правителството е да овладеят инфлационните процеси, да има нормален живот на всяко българско семейство и икономиката да продължава да се развива.

Каза още, че се радва за отлагането на ембаргото върху руския петрол. "Това е един много голям успех на българското правителство", каза Гуцанов. Той се надява да има "сериозен, здрав разум" и да се стигне и до диалог с руските доставчици.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг първо издание на "Хари Потър"
Продават на търг първо издание на "Хари Потър"
Франция и Нидерландия определят европейския шампион по футбол до 17 години
Франция и Нидерландия определят европейския шампион по футбол до 17 години