Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Убийството на Алена Щерк: Свършили ли са си МВР работата след сигналите за домашно насилие?

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 01.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Криминално
Слушай новината

Преподавателката по танци и IT специалист Алена Щерк, чието тяло беше открито в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията срещу бившия си приятел и основен заподозрян за убийството - Виктор Спига.

Бившият следовател адвокат Людмил Рангелов заяви в "Денят започва", че първосигнално хората мислят, че МВР не са си свършили работата, но не е така.

При първия случай, свързан с вербално насилие, полицаи са посетили мястото, Спига е предупреден със стандартни протоколи да не извършва повече такива действия. Убитата е посъветвана да подаде жалба, за да се развива проверка, но тя не е направила това. Трябва да има заявителски материал, някаква информация за сериозността на отношенията. Това са много чести случаи съпружески съжителства да се оплакват в МВР по повод на конкретна разправия в къщи и след това повече никога не се развива някакво насилие там, каза бившият следовател.

При втория сигнал е посетена пострадалата, но Спига не е намерен там. Тя отново не е подала жалба. В третия случай полицията е образувала преписка и ако времето е било достатъчно, е щяло да се развие и досъдебно производство.

Според Рангелов убийството на Алена Щерк е спонтанно, инцидентно. Явно извършителят не е премислил, ако извърши убийството, какво ще направи с тялото - личи че това е импровизация. Не са взети мерки и по това да се укрие. Откритите доказателства в колата, също сочат към това.

Рангелов предположи, че изострянето на емоционалната им връзка е довела до убийството.

Убийство от ревност е основната версия за трагедията с Алена Щерк

Според него Спига, който е задържан в Италия, ще бъде върнат у нас, защото процедурата се извършва по европейска заповед за арест, което задължава страните да я изпълнят.

Проблемът е, ако откритото у Спига хладно оръжие е наказуемо престъпление по техния закон, е възможно първо там да се проведе наказателно производство по това престъпление и след това да бъде предаден на българските власти. Но престъплението у нас е в полза на това да бъде екстрадиран.

Екстрадицията трябва да бъде извършена в срок от 60 дни и след това не по-късно от 10 дни Спига трябва да пристигне в България. Екстрадицията обаче може да бъде извършена с някакво условие. Например след осъждането му тук да изтърпи наказанието в Италия или ако тук бъде осъден на доживотен затвор, нашите власти да се ангажират, че след известен период от време ще бъде преразгледано това наказание.

Увеличават се случаите на насилие над жени. И убитата Щерк е била тормозена

Адвокат Рангелов заяви още, че тежките престъпления у нас наистина се увеличават и една от причините за това е социалната обстановка. Тя неизбежно рефлектира, тя е криминогенния фактор, който създава предпоставки за тежки престъпления, каза адвокатът.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима са обвинени за крупния обир в Банско, открити са част от парите
Четирима са обвинени за крупния обир в Банско, открити са част от парите
Националите водят усилени тренировки преди първия мач от Лигата на нациите
Националите водят усилени тренировки преди първия мач от Лигата на нациите