НОВИНИ

Увеличават се случаите на насилие над жени. И убитата Щерк е била тормозена

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:27, 31.05.2022
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Преподавателката по танци и IT специалистка Алена Щерк, чието тяло беше открито в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията срещу бившия си приятел. Тя обаче не е подавала писмени жалби, стана ясно от съобщение на СДВР до медиите днес. Именно бившият ѝ приятел - Виктор Спига е основен заподозрян за убийството.

Първият сигнал, който тя е подала е от 2 февруари. Жената обяснила, че е притеснявана от бившия си приятел. На място отишли полицаи, които предупредили мъжа. Поканили Алена Щерк да подаде жалба в Районното управление, но тя не го е направила.

Няколко дни по-късно жената отново подала сигнал, този път за скандал. Пристигналите на място полицаи не открили мъжа, нямало и данни за физическо насилие. И този път Щерк не е подала жалба.

СДВР: Алена Щерк три пъти подавала сигнали срещу бившия си приятел

На 11 април преподавателката по танци сигнализирала, че бившият ѝ приятел не е върнал в срок колата, която тя му дала да ползва, като по случая е образувана преписка.

Виктор Спига вече е задържан в Италия - какво следва?

Снимка от ареста на основния заподозрян за убийството на Алена Щерк е публикувана на сайта на италианската полиция. От информацията там става ясно, че е носел със себе си остър предмет и вече е предаден на прокуратурата в Асколи Пичено.

"Това е по принцип срокът - 60 до 90 дни, в който би следвало да приключи процедурата пред италианския съд, ако лицето даде съгласие доброволно да бъде предадено, тогава срокът значително се съкращава", каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

По предварителни данни 6 - 7 удара по главата на жената са причината за смъртта ѝ. Голяма е вероятността престъплението да е извършено в автомобила ѝ, защото са открити следи от кръв и миризма на белина.

Убийство от ревност е основната версия за трагедията с Алена Щерк

Защо обаче жена, сигнализирала за тормоз срещу нея, не подава жалби?

"Тя търси помощ в определени спешни ситуации, когато се чувства много застрашена, но тъй като не е имало тежко физическо насилие, тя не е подала жалба", каза Надежда Стойчева - директор и психотерапевт в "Асоциация Анимус".

Значителен е ръстът на сигналите за домашно насилие, подадени към "Асоциация Анимус". За миналата година тези сигнали са били около 1500. От началото на тази година обаче само до месец май са получени над 900.

Няма данни колко от случаите, за които е сигнализирано, са завършили фатално. Според експертите е необходимо службите, занимаващи се с домашно насилие да преминат през специални обучения.

"Трябва бързо да се научат да разпознават и да идентифицират ситуациите, в които има опасност за жертвите. Те са описани, има рискови фактори, по които може да се разпознае дали ще има продължение на насилието, дали ще има опасност за живота ѝ и да се взимат бързи мерки", каза Надежда Стойчева.

Диана Николова е била в капана на домашното насилие. Успяла е да се спаси и днес е лектор на жени, опитващи се да излязат от него. Смята, че институциите трябва да работят заедно, когато получат сигнал за агресия.

"Защото в много случаи, когато се подава сигнал на едното място и казват: "То не е наша работа, подайте си сигнала на друго място". Понякога това, което подаваш като сигнал, аз съм подавала директно към прокуратурата, не е достатъчно. Трябва да се опише по специален начин, има адвокати, има юристи, които могат да изготвят тези неща", каза Диана Николова.

Диана смята, че винаги има начин за спасение, но че и хората трябва да научат нещо важно - тормозът не се изразява само в шамари.

"Не е нужно да те бие, за да бъде насилник. Има емоционално насилие, има финансово насилие, има психологическо, което е скрито", каза Николова.

Една от горещите телефонни линии, която приема денонощно сигнали за домашно насилие е тази на фондация "Асоциация Анимус" - 0800 1 86 76. А много хора, преживели насилие, като Диана, предлагат емоционална подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът от БНТ Александър Марков спечели специалната награда на конкурса WEB REPORT 2022
Журналистът от БНТ Александър Марков спечели специалната награда на конкурса WEB REPORT 2022
В буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци (обобщение)
В буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци (обобщение)