Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци (обобщение)

от БНТ
20:23, 31.05.2022
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Преместването на украинските бежанци от черноморските хотели остава предизвикателство пред управляващите. Техните действия днес предизвикаха и политически реакции.

Днес в буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци. Това стана след като вчера вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява плана за преместване, заради малкото бежанци, които тръгват към държавните бази във вътрешността на страната.

Голяма част от украинците вече напускат страната. Драстично се е увеличил потокът от бежанци, които излизат от страната през Дуранкулак, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич. От 8.00 часа тази сутрин до 18.00 часа в посока Румъния са минали 35 автобуса, а у нас влязъл само един с около 50 души.

Все повече украински бежанци напускат България

В базата в Сарафово, която е строго охранявана, пристигнаха три автобуса с общо 120 украинци. Базата разполага с около 200 - 250 места. Тя не е запълнена, но през целия ден военни строиха палатки в двора. След като хотелската част на базата се запълни, те ще бъдат настанявани в палатки.

В ранния следобед около 350 украински бежанци от хотели в Златни пясъци потеглиха с влак до бежанския център в Елхово.

"Знаем само, че ще живеем в контейнери в Елхово, повече нищо не знаем".

"На улицата също не е хубаво, все пак ще ни обезпечат и затова сме благодарни", казват те пред нашата камера.

В буферния център в Елхово има разположени 221 фургона или над 1700 места за настаняване. Първите пристигнали от Слънчев бряг обаче се отказаха да останат.

"Доведоха ни и тук като заложници, все едно ни вкарват в затвора. Опитах да пусна водата в тоалетната, всичко се разпадна в ръцете ми. Това е като обществена тоалетна. Как можем да живеем тук, във фургони с децата, в тази жега", казва Светлана.

"Фургоните са с 4 легла на вишки, две по две и санитарни възли има отделно бани и тоалетни", каза гл. инспектор Димитър Димитров, началник на бежанския център в Елхово.

"Държавата е направила всичко необходимо, това са възможностите към настоящия момент. Който се отказва от тази помощ попълва декларация за отказ и ние повече нямаме ангажимент към тях", каза Васил Александров, областен управител на Ямбол.

Повече от три часа бежанците от един от хотелите хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с автобус.

Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център.

Ето какво казаха пред нашата камера:

Марина, Днипро: "Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, не знам дали ще има лекар. Няма да останем, няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци".

Вика, Днипро: "Вчера хората ги преместиха в базата в Китен, ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс, просто нормални условия за децата".

Юрий: „Не зная къде, защо и как. Разбрах, че ще ни настанят във военна база в Сарафово, но какво значи това".

От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела, по обяд в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма.

По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

Първите украински бежанци от Слънчев бряг вече се настаниха в Сарафово (СНИМКИ)

Татяна, Днипро: "Много добри са ми впечатленията от базата. Хората с много внимателни с нас, аз имам проблеми с крака, но много добре ни приеха. Сега не зная колко ще мога да остана тук, надявам се поне 3 месеца".

"В момента можем да приемем 250 души, от утре бройката ще е над 1000, след като бъдат и опънати палатковите лагери. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", каза Пламен Янев, зам. областен управител на Бургас.

Дали са подходящи условията в буферния център провериха и от ООН.

"Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой, докато хората бъдат пренасочени към други места", каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

А заради обявения край на програмата по разселване във Варна някои от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

"Отивам да живея в друга страна, в Полша, там има повече възможности за работа. Аз съм лекар, там за лекарите има по-добри условия. В България е хаос. Хората стоят в хотелите и не знаят къде отиват и никой нищо не им казва", каза Лена Даленко от Херсон.

Настаняването в буферните бази е предвидено за около 4 - 5 дни.

Автор: Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Увеличават се случаите на насилие над жени. И убитата Щерк е била тормозена
Увеличават се случаите на насилие над жени. И убитата Щерк е била тормозена
Коалиционен съвет за актуализацията на бюджета ще заседава тази вечер
Коалиционен съвет за актуализацията на бюджета ще заседава тази вечер