НОВИНИ

Първите украински бежанци от Слънчев бряг вече се настаниха в Сарафово (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 31.05.2022 (обновена)
5941
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започна настаняването на украински бежанци в буферните зони в Сарафово и Елхово. Това стана след като вчера вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява плана за разселване заради откази на бежанците да пътуват към държавните бази във вътрешността на страната.

120 бежанци от два хотела в Слънчев бряг пристигнаха в базата на Министерството на отбраната в Сарафово. Те бяха настанени в хотелската част, която разполага с 250 места.

Поставят се и палатки в случай, че капацитетът се запълни. Палатките се очаква да бъдат между 700 - 800.

Настаняването е временно, докато комисия прецени какви са нуждите на всеки от украинците и след това да бъдат преместени в държавни бази, ако те желаят.

Някои от бежанците, които със собствен транспорт са пристигнали в базата в Елхово са се отказали, след като са пристигнали там. Остава и опцията бежанци да бъдат настанени в хотелите по програмата за 10 и 15 лв. Ще бъде публикуван списък с тях, но украинците сами ще трябва да ги намират и да се записват за настаняване.

Започва настаняването на бежанци в буферните лагери в Сарафово и Елхово

Ето какво казаха украинците от хотела в Слънчев бряг пред нашата камера:

Марина, Днипро: "Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, не знам дали ще има лекар. Няма да останем, няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци".

Вика, Днипро: "Вчера хората ги преместиха в базата в Китен, ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс, просто нормални условия за децата".

Юрий: „Не зная къде, защо и как. Разбрах, че ще ни настанят във военна база в Сарафово, но какво значи това".
От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

Повече от три часа бежанците от хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с автобус. Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център.

"В момента можем да приемем 250 души, от утре бройката ще е над 1 000, след като бъдат и опънати палатковите лагери. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", каза Пламен Янев, зам.-областен управител на Бургас.
Дали са подходящи условията в буферния център провериха и от ООН.

"Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой, докато хората бъдат пренасочени към други места", каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

А заради обявения край на програмата по разселване, във Варна някои от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

"Отивам да живея в друга страна, в Полша, там има повече възможности за работа. Аз съм лекар, там за лекарите има по-добри условия. В България е хаос. Хората стоят в хотелите и не знаят къде отиват и никой нищо не им казва", каза Лена Даленко от Херсон.

В ранния следобед около 350 украински бежанци от хотели в Златни пясъци потеглиха с влак до бежанския център в Елхово.

"Знаем само, че ще живеем в контейнери в Елхово, повече нищо не знаем".

"На улицата също не е хубаво, все пак ще ни обезпечат и затова сме благодарни", казват бежанците.

Настаняването в буферните бази е предвидено за около 4-5 дни.

Автор и снимки: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по баскетбол при девойките се събира за лагер в Чепеларе
Националният отбор по баскетбол при девойките се събира за лагер в Чепеларе
Възстановиха плочата с името на Тибо Куртоа на стадиона на Атлетико Мадрид
Възстановиха плочата с името на Тибо Куртоа на стадиона на Атлетико Мадрид