НОВИНИ

Кога България може да влезе в еврозоната?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:21, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас

Инфлацията, мерките и как ще стане приемането на еврото - това са темите, които обсъждат депутати от бюджетната комисия в парламента с икономисти и експерти.

България все повече се отдалечава от приемане на еврото през 2024 година. Това обяви пред журналисти Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия. Инфлацията е един от основните критерии за влизане на дадена страна членка в еврозоната.

"Висока инфлация се спира с високо положителни реални лихви и с рецесия. Това означава на определени групи от хора да им намалее реалният доход за определено време. Иначе механичното даване създава голям риск от спираловидно развитие на инфлацията", заяви Калин Христов, подуправител на БНБ.

"За съжаление не се справихме дотук с ограничаването на този вид пандемия наречена инфлация сред огнищата. Виждаме, че преминава в дифузно разпространение. Ясно е на всички, че с фискални не можем да намалим инфлацията или да я контролираме на ниско равнище", допълни Милен Велчев, финансист.

"Моето разбиране винаги е било, че инфлацията не е причина за нищо. Тя е следствие от грешни политики или макроикономически събития. И в този смисъл трябва да се въздържаме поне като публични политики да я засилваме. Мерките трябва да са по-тясно фокусирани, защото с хвърлянето на едни пари върху целия пазар вероятността да се засили инфлацията е много по-голяма, отколкото да се намали", добави Владислав Горанов, финансист.

Не само инфлацията е спънка пред България за влизане в еврозоната, има и други причини.

"Не е голям шансът ни, защото, ако запазим сегашните критерии, трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлацията", заяви Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

"Проблемът за България е, че ние имаме ниска конкурентоспособност. Най-слабо развитата страна сме в Европейския съюз. И това ни поставя в особени условия, защото няма как монетарната политика на ЕС да бъде еднакво развита и за силно развити, и за слабо развити страни", каза още Румен Гечев от ПГ на "БСП за България".

Доклад по темата от страна на експертите ще бъде внесен в Министерския съвет.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временна организация на движението в района на пл. "Македония" - преместете автомобилите си
Временна организация на движението в района на пл. "Македония" - преместете автомобилите си
Бербатов за Кристиано Роналдо: Невероятен е
Бербатов за Кристиано Роналдо: Невероятен е